Pánik és halálfélelem

Dózsaszőlő – A pánikbetegség jellemzői: gyakran minden előjel nélkül alakul ki, és félelmi vagy szorongásos epizódokkal jár. Tünetei: heves, vagy szapora szívdobogás, mellkasi fájdalom.

Többször is előfordult velem, hogy zsúfolt helyen (például buszon, bevásárlóközpontban stb.) kellemetlen érzésem támadt, gyengének éreztem magam és az ájulás környékezett. Úgy gondoltam, a kimerültségtől vagy az idegességtől lehet, így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a problémának. Az utóbbi időben azonban egyre többször és egyre erősebben tör rám ez az érzés. Félek a rosszullétektől, még a napi bevásárlás is gondot okoz! – panaszolta dózsaszőlői olvasónk.

Dr. Gulácsi István, a Megyei Pszichiátriai Szakkórház pszichiátere elmondta: a tünetek tipikusan a pánikbetegség jellemzői. Erről az állapotról elmondható, hogy hirtelen, gyakran minden előjel nélkül alakul ki, és félelmi vagy szorongásos epizódokkal jár. Tünetei lehetnek: heves, vagy szapora szívdobogás, mellkasi fájdalom, nyomásérzés, kifejezett izzadás, fuldoklás, szédülés, hányinger, hőhullám, remegés stb. A rosszullét alatt az ember szeretne elmenekülni, megszabadulni a kellemetlen helyzettől, mert az az érzése lehet, hogy valami borzalmas dolog fog történni.

Mivel a rohamok bármikor jelentkezhetnek, az egyén egyre inkább visszahúzódik, kerüli azokat a szituációkat, ahol ismét rátörhet a pánik. Ennek a betegségállapotnak a paradoxona, hogy a beteg halálfélelmet érez, pedig testi egészségét nem veszélyezteti semmi. Mindenképpen azt tanácsolnám Önnek, hogy forduljon szakorvoshoz, mivel a tünetek általában nem múlnak el maguktól, gyógyszeres kezeléssel, illetve pszichoterápiával a betegség kezelhető – tette hozzá a szakember.

– Palicz István –