Pangás a Balatonon, telt ház a termálfürdőkben

Az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárása miatt legalább 30 százalékkal visszaesett a balatoni büfék forgalma. Legalábbis a Független Hírügynökség által megkérdezettek vendéglátók ezt állítják. A nyaralók számításait is keresztülhúzta az időjárás: a tó vize napok óta alkalmatlan a fürdésre, így a szombatra tervezett Balaton-átúszást is elhalasztották a szervezők. A tó közelében működő termálfürdőkben viszont óriási a forgalom.

Egy budapesti család például négy napja nyaral Balatonfenyvesen. Napsütésben eddig nem volt részük, a jó előre eltervezett strandolás helyett főleg kirándulnak. Azt mondják: nem volt jó idő, de az időjárás nem rontja el a kedvüket, jól érzik magukat.

A Balaton vize most mindössze 19 fokos, csak néhány bátor fürdőző mártózik meg benne. A strandokon jelenleg nem a fürdőruha, hanem a hosszú nadrág a jellemző viselet. A büfékben is visszaesett a forgalom, egyes vendéglátók szerint legalább harminc százalékkal. Mutz Imre üzletvezető azt mondta, a 90 kilométer/órás szél miatt be kellett zárni a standot, két napig zárva voltak, mert senki nem jött le a partra.

A déli part egyik legnagyobb utazási irodájában az új vendégek sorra érkeznek hónapokkal ezelőtt lefoglalt szálláshelyük kulcsaiért. A rossz idő miatt itt még senki sem mondta vissza a foglalást, de voltak, akik idő előtt és csalódottan utaztak haza.

Bácsfalvi Olga, a Fenyves Tours Utazási Iroda munkatársa úgy tudja: egyetlen olyan család volt, aki azt mondta, hogy akkor jövőre inkább nem ide jön, de ez nem jellemző. A többi 80 család viszont elégedett volt, a visszatérő vendégek pedig azt mondták, hogy ezt az oldalát is meg kellett ismerni a Balatonnak.

Kehidakustányon, a Keszthelytől alig 20 kilométerre fekvő település termálfürdőjében napok óta teltház van, a balatoni strandokról sokan ide menekülnek. Lázár István fürdőigazgató szerint olyan is van, aki a kehidakustányi szálláshelyet veszi igénybe, és innét ment volna a Balatonra, az időjárás miatt azonban egész héten itt van.

A meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét közepén visszatér a nyár a Balatonra. A tó vize lassan melegedni kezd, és napokon belül újra alkalmas lesz a fürdésre.Sporthírek