Pályázik Miskolc a kulturális főváros címre

Pályázik Miskolc a kulturális főváros címre
© Fotó: flickr.com - arjuna_zbycho
Miskolc – Miskolc Európa Kulturális Fővárosa lenne: újra pályázik a címért, válaszolta kérdésünkre tegnap a miskolci önkormányzat.

„Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa Kulturális Fővárosa lehessen. Az önkormányzat tervezi, hogy indul a címért, jelenleg vizsgálja azokat a lehetőségeket, terveket, amelyek hozzásegíthetik, hogy elnyerje azt”, írták. Mást nem közöltek, mint Koczák Szilvia szóvivő fogalmazott, a részletekről a döntés megszületését követően tájékoztatják a sajtót. Így nem tudhattuk meg, hogy tervezik-e felhasználni a korábbi pályázat elemeit, és hogy kooperálnának-e azokkal, akik eddig már bejelentették indulásukat. Eddig Tokaj és Debrecen jelezte, szintén ringbe száll a címért.

Hogy miről is van szó pontosan? ​Balog Zoltán miniszter jelentette be nemrégiben, hogy 2023-ban egy magyar város lesz Európa Kulturális Fővárosa egy brit város mellett. Hogy melyik, ezt pályázat útján döntik el, a nyertes nevét 2018-ban nevezik meg.

Korábban, 2010-ben már birtokolta magyar város ezt a címet, mégpedig Pécs. Miskolc akkor is pályázott, a 11 induló jelöltből egyedül tudtuk megszorongatni a későbbi nyertest, a második helyen végeztünk.

A pályázat (az időszakra nemrégiben összeállításunkban emlékeztünk) nagy városi összefogással készült 2005-ben, szinte mozgalommá vált a készülődés.

ÉM-HM
hirdetés


hirdet�s