Friss hírek

2010.09.25. 16:54

Háborús bűnök miatt elítélt egykori katonai rendőrt tartóztattak le Horvátországban

<p>A horvát rendőrség letartóztatott szombaton egy szökésben lévő egykori katonai rendőrt, akit a szerb kisebbség tagjai ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt korábban hatévnyi börtönbüntetésre ítéltek. A rendőrség egyik szóvivője szerint a 44 éves férfit az ország déli partvidékén fekvő Split városának börtönébe szállították.</p>

Az AFP egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrástól úgy értesült, hogy a letartóztatott férfi neve Miljenko Bajic, akit az 1991 és 1995 közötti háború első éveiben elkövetett kínzásokért és gyilkosságokért ítéltek el.

A spliti bíróság egy perújrafelvétel során 2006-ban ítélkezett nyolc egykori katonai rendőr felett. A vádlottakat hat és nyolc év közötti börtönnel sújtották, amiért 1992-ben a spliti katonai börtönben meggyilkoltak két szerbet és több másikat megkínoztak. A vádlottak közül négyet - Bajicot és három társát - távollétükben ítéltek el. Egyikük már 2008-ban feladta magát a rendőrségen, ketten viszont még mindig szökésben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!