Pályázatokat nyert a megyei kórház

Pályázatokat nyert a megyei kórház
© Illusztráció: Ádám János
Miskolc – 233 millió forint feletti összeget kapott a megyei kórház a működést hatékonyabbá tevő fejlesztésekre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház összesen hét pályázatot nyújtott be arra a 15 milliárd forintos keretre, amelyet 2016. év végén a kórház konszolidáció részeként kaphattak az egészségügyi intézmények. A benyújtott pályázatokból három pályázat részesült pozitív elbírálásban összesen 233.490.012 forint értékben.

Első: labor kialakítása

A citosztatikus (kemoterápiás gyógyszer) keverék infúziók készítésére alkalmas labor kialakítására csaknem 24 millió forint támogatást nyert el az intézmény, derült ki a dr. Csiba Gábor kórházigazgató által jegyzet közleményből.

A jelenlegi előírások, elvárások alapján a veszélyes gyógyszereket, különösen citosztatikumokat, olyan körülmények között kell készíteni, ahol minimalizálni lehet a fertőzés, szennyezés lehetőségét és a kórházi személyzet veszélynek kitettségét.

Ennek érdekében szükségessé vált a kórház jelenlegi laborjának átalakítása. A labor felújításának elvégzése után lehetőség lesz rá, hogy más borsod megyei intézmények részére is a citosztatikus keverék infúziókat a kórház intézeti gyógyszertára készítse.

Második: keverék infúziók

A parenterális keverék infúziók és kis térfogatú injekciók unit dose (automata kiszerelést biztosító) rendszerének kialakítására 50,8 millió forintot nyert el a kórház. A tervezett fejlesztés keretében az Intézeti Gyógyszertárban egyedi parenterális (tápcsatornán kívüli táplálás) keverék infúziók készítésére alkalmas orvosi modul beszerzése történik meg, mely lehetővé teszi az egyénre szabott terápia tervezést.

A kórházban 2014-ben indult el a koraszülött ellátásban részesülő betegek számára a kis térfogatú parenterális táplálóinjekciók, antibiotikumok névre szóló elrendelése és ellenőrzött körülmények közötti készítése, majd 2016-tól a felnőtt betegeknél is bevezették a „betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadást”.

A táplálóinfúzió kiválasztása minden esetben egyedi, a beteg tápláltsági állapotának és a beteglabor paramétereinek figyelembe vételével történik. A beszerzésre kerülő rendszer alkalmazásával nő a beteg-és gyógyszerbiztonság

Harmadik: távleletezés

A harmadik nyertes pályázatra, a teleradiológia fejlesztésére 158,75 millió forint támogatást nyert a kórház. A támogatás révén egy új távleletezésre alkalmas PACS rendszert kívánnak beszerezni. A rendszer fejlesztésével a jelenleg Miskolc–Sátoraljaújhely között működő együttműködés kiterjeszthetővé válik a térség valamennyi intézményére, sőt akár az ország bármelyik kórházára.

A teleradiológia, telekonzultáció bevezetésével erősödik a térségben található egészségügyi szolgáltatók közötti szakmai együttműködés, megvalósul a „lelet utazik, nem a beteg” elv.

A rendszer alkalmazásával számos képalkotó vizsgálat megismétlése szükségtelen válik, ezzel időt és pénzt lehet megtakarítani. A betegek számára káros hatással bíró diagnosztikai terhelés csökkenthető, csökken a kevés szakember miatti várakozási idő, várólista. A telekonzultációs rendszerrel jelentős megtakarítás érhető el az ismételt vizsgálatok kiszűrésével.

ÉM
hirdetés


hirdet�s