Pályázat a biztonságos iskolakertekért

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: ÉM-archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az Iskolakertekért Alapítvány – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével – meghirdeti az iskolakerti talajok ingyenes bevizsgálásának 2018. évi tavaszi körét.

A pályázati projektben az Iskolakert-hálózat tagintézményei vehetnek részt, annak érdekében, hogy az iskolakerti ter­mesztés biztonsága felől időben megbizonyosodhassanak.

A NÉBIH a laboratóriumban elvégzett talajvizsgálatok eredményeit az Iskolakertekért Alapítványhoz juttatja el, ahol talajtani szakértő és a NÉBIH munkatársainak a bevonásával értelmezik azokat. Amennyiben szükséges, meghatározzák a beavatkozásokat és egyeztetnek az érintett iskolakerteket üzemeltető iskolákkal.

A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom), makro- és mikrotápelem-ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára. Szennyezettség esetén a növénytermesztési idény végén a talajvizsgálatok növényvizsgálatokkal egészülnek ki, melyek a szennyeződések megjelenését vizsgálják a termesztett növényekben.

– ÉM –