Friss hírek

2009.05.09. 12:09

Esküt tett az új dél-afrikai elnök

<p>Esküt tett szombaton a Dél-afrikai Köztársaság negyedik elnökének megválasztott Jacob Zuma, az április végén tartott választások győztese, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetője. Az ünnepségen csaknem ötezer vendég vett részt, köztük az ország első színesbőrű elnöke, Nelson Mandela is.</p>

Az eskütétel után a hadsereg 21 ágyúlövéssel köszöntötte az új államfőt, aki beiktatási beszédében a Mandela által elkezdett megbékélési folyamat folytatására tett ígéretet. "Ő megtanította nekünk, hogy minden dél-afrikai polgár egyenlő része ennek az országnak, és azt, hogy addig nem lehet tartós a béke, amíg mindannyian - feketék és fehérek - meg nem tanuljuk, hogyan éljünk együtt békében és harmóniában" - fogalmazott az új elnök.

Az országban április 22-én tartottak parlamenti választásokat, amelyen az Afrikai Nemzeti Kongresszus abszolút többséget szerzett. A parlament szerdai ülésén szavazott az új államfőről, elfogadva az ANC jelöltjét, Jacob Zumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!