Pályaavató, keresztelő és bajnokság a Miskolci Egyetemen

Akt.:
A hivatalos átadásra váró futófolyosón, balról: Kiss Gábor, Tábori László, Szász László
A hivatalos átadásra váró futófolyosón, balról: Kiss Gábor, Tábori László, Szász László - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Szombaton délután avatják fel az Egyetemvárosban a Miskolci Atlétikai Centrumot.

A hét vége alighanem mérföldkőként vonul be a sportok királynőjének helyi történetébe: az U23-as és a junior országos bajnokság keretében adják át az egyetemi sporttelepen felépített Miskolci Atlétikai Centrumot.

Szerencsés választás

– Szép pillanatok elé nézünk – kezdte az eseményt felvezető tegnapi sajtótájékoztatón Kiss Gábor, a megyeszékhely sportért felelős alpolgármestere, majd így folytatta: – Megvalósításának története ismert: miután eldőlt, hogy a diósgyőri stadion rekonstrukciója keretében a labdarúgás kapja meg a komplexumot, világossá vált: az atlétáknak ki kell költözniük onnan. A lehetséges helyszínek felmérése után döntés született arról, hogy az egyetemen találnak új otthonra és ez a határozat minden szempontból szerencsésnek bizonyult. Már karnyújtásnyi közelségben van az uszoda, a körcsarnok, az atlétikai stadion, a teniszcentrum és az itt lévő szabadtéri pályák, ezeken együttesen nagyon komoly sportélet alakulhat ki. Az atlétikai centrum megvalósításához a kormány 350 millió forintot adott, az objektumot pedig bárki használhatja, ehhez mindössze ezerforintos havibérletet kell váltani. Örömünkre szolgál az is, hogy a centrum a régiónkban gyerekeskedett Tábori László nevét viseli majd.

A keresztelő szombaton 14 óra 15 perckor lesz, az eseményre megjött az egykori világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó, olimpiai negyedik helyezett is.

– Életem egyik legszebb pillanata lesz a június 27-i avatás – sorolta az Egyesült Államokból hazaérkezett és mélyen meghatódott Tábori László. – Ettől nagyobb öröm engem már nem érhet az életben.

Rekordnevezés

A centrumot országos bajnoksággal avatják, s a részletekről Szász László, a Miskolci Sportcentrum Kft. atlétikai referense így beszélt:

– Atlétikai pályabajnokságot 1987-ben és 1988-ban rendeztek utoljára Miskolcon, a diósgyőri stadionban. A hét végi viadalra négyszázharmincan jelezték indulásukat, ezért pótlólag ötven rajtszámot készítettünk. Az ob-n a korosztályos Eb-re és vb-re kvalifikálhatják magukat az indulók, így színvonalas versenyt várok. Az avatási ceremóniára hívjuk és várjuk a régi atlétákat, akik között bizonyára világversenyeket is megjárt sportemberek lesznek. Terveinkről pedig annyit: szeretnénk, ha az elkövetkezendő években először megkapnánk a magyar egyetemi és főiskolai, majd a felnőtt magyar bajnokság rendezésének jogát.

– Kolodzey Tamás –

A program

Az U23-as és a junior magyar atlétikai bajnokság szombaton 12, vasárnap pedig 10 órakor kezdődik. Az utolsó számot az első napon 20, a másodikon pedig 18 óra 10 perctől láthatják az érdeklődők. A megnyitóünnepség szombaton 14 óra 10 perctől várhatóan 14 óra 45 percig tart majd.