Friss hírek

2010.01.13. 13:18

HAITI FÖLDRENGÉS: ezrek halhattak meg, a fõváros romokban

<p>Haiti fõvárosa szerdán romokban hevert az elõzõ nap délután történt, a Richter-skála szerinti hetes erõsségû földrengés után, amely több ezer ember halált okozhatta. A sötétedés elõtt történt katasztrófa pontos nagyságát egyelõre nem lehet tudni. A fõváros estére teljesen sötéstsgébe borult, és a telefonvonalak sem mûködnek. A nap közép-európai idõ szerint délután fél egykor kel fel Haitin, így az elkövetkezõ órákban egyre többet lehet majd megtudni a pusztításról.</p>

Egyelõre semmilyen hivatalos adat nem érkezett arról, hogy mennyi halálos áldozata lehet a területen több mint száz éve nem látott erejû földrengésnek. A becslések szerint több száz, de lehet, hogy több ezer halottja van a földrengésnek, amely helyi idõ szerint délután öt óra elõtt pár perccel rázta meg az országot, fél órával a naplemente elõtt.

Szemtanúk beszámolója, valamint internetes oldalakra felrakott, közvetlenül a rengés után készült felvételek tanúsága szerint Haiti fõvárosa teljesen romba dõlt a földmozgás után, amelyet 27 erõs utórengés követett. Az eddigi jelentések szerint több minisztérium és iskola épülete is összedõlt, valamint lakóházak, üzletek és piacok a gazdag és szegény negyedekben is.

Az elnöki palota impozáns fehér épülete sem bírta a földrengést, kupolája, és emeletei beomlottak. Haiti elnöke, és felesége jól vannak, de azt nem lehet tudni, hogy a palotában voltak-e a rengéskor. Összeomlott az ENSZ haitii fõhadiszállása is, ahol 250 embert tartanak eltûntként nyilván, köztük a misszió vezetõjét, valamint egy nagy szálloda, ahol kétszáz turista tûnt el.

Már több ország, és nemzetközi szervezet bejelentette, hogy készek segítséget nyújtani Haitinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!