Pálinkás jó reggel a garázsboltok előtt

Pálinkás jó reggel a garázsboltok előtt
Pálinkás jó reggel a garázsboltok előtt
Több olvasónk is jelezte, hogy felháborítónak tartja, hogy– különösen a lakótelepeken működő – palackozott italokat árusító garázsboltok előtt már kora reggel hosszú sorok kígyóznak.

Annak érdekében, hogy „pálinkás jó reggelük” legyen néhányuknak. Bár az üzletekben nem szabad italt fogyasztani, de ez nem tartja vissza a vendégeket, alig lépnek ki az bolt ajtaján, már le is tekerik a flaska nyakát és a közterületen fogyasztják el italukat. Sajnos ez azonban nem csak reggel van így, hanem napközben is.


A fogyasztóvédelem
szemével
Az általunk kezdeményezett
és az országos témavizsgálat keretében
végzett ellenõrzéseink során külön
nem foglalkozunk a garázsboltokkal, csak mint vizsgálataink
részeként – mondta érdeklõdésünkre
Holló Jánosné, a fogyasztóvédõk
vezetõje. – Az ezekrõl korábban szerzett rossz
tapasztalataink mára változtak, azok nem jobbak, s nem rosszabbak
az egyéb üzleteknél. Évente négy-öt
esetben kapunk ilyen jellegû lakossági bejelentést,
amelyeket minden esetben kivizsgálunk. A garázsüzleteket
illetõen legutóbb fiatalkorú kiszolgálása
miatt érkezett hozzánk panasz – mondta Holló Jánosné.

A helyi önkormányzatnál megtudtuk, hogy egyre kevesebb ilyen bolt van már Nyíregyházán. A palackozott italok boltjának már leáldozott, hiszen sokaknak nem érte meg az üzletek üzemeltetése. Az utóbbi időben már nem adtak ki ilyenekre engedélyt – mondta el lapunknak Gál György a megyeszékhely okmányiradájának vezetője.

Az aljegyző arra is kitért, hogy ma már főleg kisebb vegyesboltok nyitása a jellemző. A polgármesteri hivatalnak nincs jogköre véleményezni a kérelmeket, az a szakhatóságok feladata. Az engedélyeket már ezek tükrében adják ki. A közterületen italozók ellen a közterületfelügyelet és a rendőrség munkatársai járhatnak el, akik szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek.

Nem egy ilyen eset van a hatósági irodán dolgozók asztalán – mondta el Köteles István irodavezető. Arról számolt be, hogy az elmúlt évben több mint harminc esetben kezdeményeztek eljárást, míg az idén eddig 28 olyan személy ellen léptek fel, akik a közterületen fogyasztottak alkoholt. Sajnos ebben a történetben is a szereplők egy része hajléktalan.

– Sipos Marianna –