Friss hírek

2009.06.09. 15:52

Várhatóan 43 ezer német munkahely szűnik meg, miután csődbe ment az Arcandor

<p>Fizetésképtelenné vált az Arcandor kiskereskedelmi és turisztikai cég. Közleményük szerint kedden csődeljárást kezdeményeztek a németországi Essen város kerületi bíróságán, miután a berlini kormány elutasította kérésüket, hogy állami segélyben részesítsék őket. Az Arcandor mintegy 70 ezer dolgozót foglalkoztat Európában. Közülük várhatóan 43 ezer német munkavállaló állása szűnik meg, többek közt a céghez tartozó Karstadt áruházláncnál, és a Quelle internetes csomagküldő szolgálatnál. A közlemény szerint a cégben 52 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Thomas Cook utazási irodát nem érinti a csődeljárás.</p>

Az Arcandor 650 millió eurós garancia-kölcsönt, és 437 millió eurós szükség-kölcsönt kért a német államtól. Ezt azonban a berlini kormány hétfőn elutasította, de egyúttal utolsó lehetőséget kínált az Arcandornak arra, hogy átgondoltabb kérést terjesszenek be. A cég igazgató tanácsa ezután válságtanácskozást tartott, amelyen bejelentették: a kormány elutasítása után nem tudják tovább növelni az alapokat. Ezért kénytelenek bejelenteni, hogy fizetésképtelenné vált az Arcancor, amelyet ezután a csődeljárás fenyeget.

A német kormány azután utasította el az Arcandor kérését, hogy két hete több milliárd eurós segélyt ígért a bajba került Opel autógyár 25 ezer németországi dolgozójának megtartására. Angela Merkel német kancellár szerint ugyanis az Opel "különleges eset", de az Arcandor már a recesszió előtt is rossz gazdasági helyzetben volt. Az Arcandor vezető testületének igazgatója, Karl-Gerhard Eick elmondása szerint "a megkezdett csődeljárás ellenére folytatják harcukat annak érdekében, hogy minél több munkahelyet és üzemet mentsenek meg."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!