Palesztin-izraeli csúcs – nincs előrelépés

Nem történt áttörés az izraeli kormányfő és a palesztin elnök vasárnap esti tárgyalásán, amely immár a második volt egy hónap leforgása alatt. Ehud Olmert és Mahmud Abbász több mint két órán át beszélgetett, először tanácsadóik jelenlétében, majd csaknem egy órán át négyszemközt.

A találkozóra az izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciáján került sor. A tárgyalás után mindkét részről csak pár szót mondtak a sajtónak, azt hangsúlyozva, hogy az efféle megbeszélések szükségesek a jövőben is, és hogy azok “nehezek ugyan, de őszinte légkörben zajlanak”.

Palesztin részről vasárnap is azt szorgalmazták, hogy léptessék életbe a 2003-ban elfogadott, de azóta csak elviekben létező “közel-keleti útitervet”, amelynek leglényegesebb része egy “életképes palesztin állam létrehozása, amely kölcsönös békében és biztonságban él Izraellel”.

Izraeli részről pedig megismételték, hogy csakis akkor fogadnak el partnernek egy palesztin egységkormányt, ha az lemond az erőszakról és elismeri Izrael állam jogát a létezéshez.