Paktumot kötöttek a megyei foglalkoztatásért, gazdaságért

A paktumot aláíró megyei szervezetek és önkormányzatok képviselői
A paktumot aláíró megyei szervezetek és önkormányzatok képviselői - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A paktum lényege, hogy minél több megyénkbelit hozzanak helyzetbe a munkaerőpiacon.

Az elmúlt egy esztendőben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal azon munkálkodott, hogy az elkövetkező öt évben uniós forrás felhasználásával milyen eszközökkel tudna olyan helyzetet teremteni, amely elősegítené azt, hogy az itt élő emberek itt maradjanak, azaz megtalálják maguk és családjuk boldogulását.

Képzéssel, átképzéssel helyzetbe hozni az embereket. Demeter Ervin

Mindennek a kulcsa a munkahelyteremtés, és az, hogy a megyében meglévő munkaerő megfelelően képzett legyen a kínálkozó munkalehetőségek kihasználásához.

megyehaza_paktum_alairas_03650

Helyzetbe hozni…

Mert – mint azt Demeter Ervin megyei kormánymegbízott a paktumszervezet szerdai alakulóülésén kifejtette – ma már nemcsak a munkanélküliség csökkentése a feladat, hanem az, hogy a lehető legtöbben a piaci viszonyok között, tisztességes fizetésért dolgozhassanak. Érvényes az a közfoglalkoztatás körében dolgozókra is. „Képzéssel, átképzéssel kell helyzetbe hozni a dolgozni akarókat” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Vannak olyan szakmák, amelyek iránt nagy a kereslet. Török Dezső

Mire van kereslet?

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a projekt részekét a jövőben fogják kiválasztani azokat a képzéseket, amelyekre lehet alapozni azt a bizonyos helyzetbe hozást. „Például a Szlovákiával határos idegenforgalmi területeinken a szlovák nyelvi képzéssel tudnánk a turisztikai szolgáltatások színvonalát emelni. De nagyon nagy a kereslet a megyében például a pékek, szakácsok vagy a burkolók iránt. Ez azt jelenti, hogy ezekben a szakmákban lenne érdemes képzéseket indítani. De ez csak pár előragadott példa.”

megyehaza_paktum_alairas_05650

Mint megtudtuk, a megyei foglalkoztatási paktum révén elinduló programokra 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezzel mintegy 1500 embert mozgatnak meg. A tervek szerint 492 embert konkrét álláshoz juttatnak, azaz az álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma várhatóan 320 fő lesz.

Három szinten működnek

Három szinten köttettek a megyében foglalkoztatási paktumok, amelyek így összességében mintegy 11 milliárd forinttal gazdálkodhatnak és csaknem 10 ezer embert mozgathatnak meg a megvalósítandó programok által. Van egy megyei jogú városi, azaz miskolci paktum, amely 2 milliárd forintot jelent, van a megyei önkormányzati, amely 2,3 milliárddal gazdálkodik és a megalakuló 11 helyi paktum révén összesen 5,4 milliárd forint áramlik a foglalkoztatásfejlesztésbe.

– Szaniszló Bálint –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .