Friss hírek

2009.05.15. 12:51

Csúszhat az európai hírközlési reform

<p>Hónapokat késhet az európai hírközlési reform az Európai Unióban, és késhet a fogyasztói jogok erősítése is - például a kéretlen e-mailek, az úgynevezett spam-ek elleni fokozottabb védelem. Az Európai Parlament múlt héten nem az előzetesen egyeztetett szöveget fogadta el ugyanis, ezért a javaslat esetleg elbukhat a miniszterek tanácsában, és akkor elölről kezdődik az egyeztetés - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke pénteken újságíróknak.</p>

A leendő európai hírközlési keretirányelv nagy teret szentel a fogyasztói jogok erősítésének, és elfogadása után a nemzeti jogszabályokban kell kidolgozni ezek részleteit. Ezek keretében a mai átlagos nyolc napról egy napra kell lerövidíteni a telefonok számhordozhatóságát és a személyes adatok fokozottabb védelmét a szolgáltatók részéről. Magyarországon is egyébként nyolc nap alatt intézik ezt a szolgáltatók.

Az eddiginél is erőteljesebben akar fellépni az Unió a kéretlen elektronikus levelek, más néven levélszemét (spam) áradata ellen. Feladatul szabnák a 112-es segélyhívó szolgáltatás további fejlesztését. Magyarországot nem érinti az a szigorítás, amely a hűségszerződések időtartamát két évben maximálná, és előírná a 12 hónapos ajánlat tételét is, mivel itthon ez a gyakorlat a távközlési cégeknél.

A vita nem érinti a szélessávú internet erőteljesebb terjedésére vonatkozó terveket, amelyekről várhatóan június közepén döntenek. A csütörtökön a nemzeti hírközlési hatóságok vezetőiből álló testület által elfogadott állásfoglalás kijelöli azt a három további frekvenciatartományt, amelyeket vezeték nélküli internetszolgáltatásra kell felhasználniuk a tagországoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!