Paksi bővítés – Lázár: Paks II. teljesíti az Euratom célkitűzéseit

Budapest, 2015. szeptember 10., csütörtök (MTI) – Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az Európai Bizottság szerint Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit – magyarázta az uniós döntést a tárcavezető, emlékeztetve: a brüsszeli testület ahhoz már korábban hozzájárult, hogy Magyarország tartósan Oroszországtól vásároljon üzemanyagot a Paks II. atomerőműhöz.

Szavai szerint a kormány ismét közelebb került ahhoz, hogy hosszú távon – a következő 60 évben – biztosítottak legyenek Magyarországon az olcsó áram előállításának feltételei.

Lázár János arról is beszélt, hogy 2016 végétől összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a nemzeti közműcég. Ez lényegében azt jelenti, hogy “visszaszereztük azt a vagyont és azt a jogot, amit 1995-ben az akkori szocialista kormány privatizált, rászabadítva az országra több 100 százalékos gáz-, áram- és távhőáremelést” – fogalmazott.

A tartós rezsicsökkentés egyik zálogaként hivatkozott az állami közműszolgáltatásra, hozzátéve: újabb rezsicsökkentés előkészítésére is lehetőség lesz a következő két évben. Beszámolt arról, hogy a kormány folyamatos lépéseket tesz az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának megszerzésére. Hozzátette: a távhőrendszer kiépítése és az önkormányzati szektortól történő átvétele körülbelül 2-3 évet vesz igénybe.

A miniszter úgy összegzett: 2016-ban minden háztartásban az állam fog gázt szolgáltatni, 2017-ben megkezdődik az áramszolgáltatás, és 2017-2018-ban minél több helyen állami távhőszolgáltatást szeretnének.

A kormány jövő kedden tartja következő ülését, Lázár János tájékoztatása szerint a témák között szerepel majd a bevándorlási helyzet, a közigazgatási bürokrácia-csökkentéshez kapcsolódó törvénycsomag, egyházi fejlesztések, a pécsi magasház ügye és a nemzeti drogellenes stratégia.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés
hirdet�s