Pakisztánt vádolja India a pékség felrobbantásával

Hindu nacionalista vezetõk vasárnap azt követelték Indiában, hogy ne tartsák meg Pakisztánnal a február 25-re tervezett béketárgyalásokat, miután szombaton felrobbantottak egy zsúfolt pékséget India nyugati részén. A detonációnak 9 halálos áldozata és 57 sérültje van.

A szombati robbantás az elsõ nagyobb terrorcselekmény volt Indiában a 2008-as mumbai (egykori Bombay) támadások óta.

A detonáció a Pune városában lévõ német pékségben történt, 200 kilométerre délkeletre Mumbaitól. A helyi rendõrség még vasárnap is kordonnal zárta le a robbantás területét és a romok közt kutattak nyomok után.

Eközben Indiában fokozták a biztonsági intézkedéseket az ország repterein, vasútállomásain és piacain.

A hindu nacionalisták Pakisztánt vádolják a terrortámadással, és nem szeretnék, ha megtartanák a február 25-i béketárgyalásokat, pedig ez lenne az elsõ alkalom, hogy a mumbai támadások óta India és Pakisztán tárgyalóasztalhoz ülne. Az indiai külügyminiszter azt mondta: megvárják a helyszínelõk vizsgálati eredményeit és azután döntenek.

Pakisztánban a miniszterelnök, Syed Yusuf Raza Gilani elítélte a robbantást és megerõsítette: a béketárgyalásokon részt kívánnak venni.

A szombati detonációnak egy külföldi halálos áldozata is van, de nemzetiségét nem közölték. A többi halálos áldozat mindegyike indiai származású. A sebesültek közül négyen irániak, ketten szudániak, de egy tajvani, egy német és két nepáli is van köztük.

Pune városa egyébként Mumbaitól (régi nevén Bombaytól) csaknem 200 kilométerre, délkeletre található. Az India pénzügyi központjának számító Mumbaiban 2008 végén iszlamista szélsõségesek csaknem 200 embert, köztük több külföldit öltek meg egy összehangolt támadássorozatban.