Pakisztáni földrengés: az egész világ segít

A világ minden részéről érkeznek a segítségnyújtó felajánlások a pakisztáni földrengés áldozatai számára.

Az elsők között ajánlotta fel segítségét az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán. Az Európai Unió Bizottsága bejelentette, hogy szükség esetén egy napon belül 3 millió eurót (750 millió forint) utal ki a helyszínen dolgozó mentőszolgálatoknak. George Bush amerikai elnök speciális mentőcsapatokat mozgósított, és elrendelte 100 ezer dollár (20,5 millió forint) átutalását Pakisztánnak. Japán 50 fős mentőcsapatot küld a helyszínre.

Vasárnap Kína 49 fős mentőcsapat küldését jelentette be, az egység 17 tonna felszerelést, illetve keresőkutyákat visz magával. Csatlakozott a felajánlókhoz a Perzsa (Arab)-öböl olajban gazdag országai közül Szaúd-Arábia és Katar is. A szaúdi király orvosokat, gyógyszereket, sátrakat, takarókat és élelmet küld a térségbe, és hasonló küldöttséget indít útnak Katar is.

Ausztrália 380 ezer ausztrál dollárt (59,5 millió forint) küld életmentő felszerelésekre.

Írország 1 millió euró (250 millió forint) gyorssegélyt ajánlott fel Pakisztánnak. A pénzt a Vöröskereszt és a Vörösfélhold nemzetközi segélyszervezetek használhatják fel.

100 ezer fontos (36,5 millió forint) azonnali segélyt kap Pakisztán a brit külügyminisztériumtól. A németek 50 ezer eurót (12,5 millió forint) bocsátanak az ázsiai ország berlini nagykövetsége rendelkezésére. A német Vöröskereszt felvette a kapcsolatot a pakisztáni Vörösfélholddal.

Törökország, ahol szintén gyakoriak a földrengések, azonnali segítséget ajánlott fel a szintén muzulmán Pakisztánnak. Készültségbe helyezték a földrengés utáni mentésben járatos török polgári védelmi és vörösfélholdas egységeket.