Pakisztánban képezték ki

Pakisztánban képezték ki gyilkolásra Imran Patelt, akit szombat este, helyi idő szerint 20.45-kor tartóztott le a rendőrség a július hetedikei londoni merényletekkel kapcsolatban.

A News of the World című lap egyik cikke alapján intézkedett a rendőrség, a lapnak nyilatkozva ugyanis korábban Patel elmondta, hogy a négy öngyilkos merénylő az ő lakásában gyűlt össze az 52 ártatlan ember halálát okozó merényletek tervezésekor, és megkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A rendőrség hivatalosan megköszönte a News of the World-nek a Scotland Yardhoz eljuttatott információt és bizonyítékot. Patel állítása szerint a terrorista sejt vezetője, Mohammad Sadique Khan kérte fel, hogy csatlakozzon a négy robbantóhoz, amikor Patel észak-angliai, dewsbury-i otthonában videókat néztek a muzulmánok szent háborújáról, a Dzsihádról. Patel azért döntött úgy, hogy nem áll be közéjük, mert azt tervezték, hogy az egyik célpont egy iskola lesz, ahol ártatlan gyerekeket ölnek meg – írta a News of the World.

A férfi azonban nem jelentette a tudomására jutott terveket a rendőrségen, mert – mint kifejtette – nem akarta, hogy muzulmán testvérei rács mögé kerüljenek. Patel a lapnak elmondta, hogy minimum fél tucat muzulmánt ismer Dewsbury-ben, akiket szintén pakisztáni táborokban képeztek ki. A férfi úgy nyilatkozott, hogy kész lenne terrorcselekményt elkövetni külföldön, de Nagy-Britanniában nem. Hozzátette viszont, hogy ismer olyan 22 éves muzulmán férfit, aki készen áll a támadásra.

Imran Patel könyvvizsgálóként dolgozik egy leedsi vállalatnál és széles körben ismert szélsőséges nézeteiről. Ő az egyetlen ember, akit jelenleg a Scotland Yard a július 7-én elkövetett robbantásos merényletekkel kapcsolatban fogva tart.