Pakisztán – túlélőket találtak

Több mint egy nappal a pusztító földrengés után vasárnap túlélőket találtak a pakisztáni fővárosban, az egyik összedőlt tízemeletes romjai között. Közben Pervez Musharraf pakisztáni elnök további segítséget kért a világtól az elemi csapás okozta károk enyhítésére.

Az iszlamabadi tízemeletes ház romjai közül egy gyereket és egy nőt sikerült élve kiemelni. Egy harmadik embert azonban már csak holtan találtak meg a romok alatt. A törmelék fogságában még legalább 50 ember, köztük több külföldi vár arra, hogy kimentsék.

Közben Pervez Musharraf pakisztáni elnök további gyógyszereket, sátrakat és szállítórepülőket kért a nemzetközi közösségtől, hogy a távol eső területeken bajba jutott embereken is segíteni tudjanak. Az elnök szerint pénzre is szükség lenne, hogy úrrá legyenek a helyzeten, illetve megfelelő hatékonysággal tudják irányítani a mentőcsapatokat.

A szombati 7,6-os erősségű földrengésben egyes becslések szerint 18 ezer, míg más adatok szerint 30 ezer ember halt meg Pakisztánban. Az áldozatok 90 százaléka a Himalája hegységben lévő Kasmír tartományban vesztette életét.