Paška levelet küld Szilinek: a nyelvtörvény nem a magyarok elleni támadás

A szlovák házelnök levélben válaszol Szili Katalinnak arra a levelére, amelyben az Országgyűlés elnöke aggodalmát fejezte ki a szlovák államnyelvtörvény módosítása miatt. Pavol Paška erről csütörtöki sajtóértekezletén beszélt Pozsonyban.

A szlovák parlament vezetője szerint a jogszabály-módosításnak “semmi köze a magyar vagy más kisebbség elleni szofisztikált támadáshoz”, s ebben az értelemben készítette elő a Szili Katalinnak szánt választ is.

Paška úgy véli, nem lehet enyhíteni azt a nyomást, amely a törvény keddi módosítása óta Pozsonyra nehezedik. Egyrészt ugyanis magyar oldalon félreértelmezik a törvényt. Másfelől pedig az MKP radikalizmusa miatt lehetetlen ez. Megjegyezte, Csáky Pál MKP-elnök máris Sólyom László magyar köztársasági elnöknél járt panaszkodni.

A házelnöknek az az érzése, hogy magyar részről – a gazdasági és belpolitikai helyzet miatt -igény mutatkozik a feszültség fenntartására a szlovák-magyar viszonyban, ő azonban ezt elutasítja.

Szili Katalin hétfőn levélben kérte szlovák kollégáját, hogy a pozsonyi parlament halassza el a szavazást a vitatott jogszabály-módosításról.