Ép lélekkel ép a test

Feledésbe merült eleink azon gondolata, hogy a test és a lélek épsége valamilyen módon összefügg. Csak az utóbbi években került ez az elmélet újra az érdeklődés középpontjába.

Mens sana in corpore sanoÉp testben ép lélek, vélték eleink, de a múltban a betegségek okaiként főleg a hiánytáplálkozást lehetett felróni, s a betegségtől gyötört testben gyötrődött a lélek is. Mostanra a helyzet valamelyest megváltozott, hiszen inkább a hibás táplálkozás oka betegségeinknek, valamint a lelki–szellemi kiegyensúlyozatlanság. 

Figyelmeztetés

Testünk pedig minderre fájdalmas és kívülről is látható üzeneteket küld: a betegségeket, amelyek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy meg kell változtatnunk gondolkodás– és cselekvésmódunkat. Ha odafigyelünk testünkre, akkor megtanulhatjuk megérteni a jeleket, amelyeket az igazán komoly megbetegedések előtt küld, és ha odafigyelünk ezekre a figyelmeztetésekre, akkor sokszor megelőzhetjük a bajt, mi magunk is, orvos segítsége nélkül. A nyugati orvostudomány sokat tud az emberi test működéséről. Ha az meghibásodik, képes megjavítani.

Tüneti kezelés

A baj csak az, hogy módszerei sokszor nem az okokat, hanem csupán a tüneteket szüntetik meg. Az utóbbi években azonban a gyógyítással foglalkozó szakemberek figyelme mindinkább az egész emberre — nemcsak annak működésére — terelődött. Egyre többen hangoztatják, hogy a lelki tényezőknek döntő szerepük van az egyén sorsának, egészségének alakításában. A psziché (lélek) és szóma (test) kölcsönhatásának megvilágítása. Vajon milyen lelki megrázkódtatás állhat egy–egy betegség mögött? Milyen ellenállás lehet lelkileg egy elkövetett vagy talán el sem követett cselekedet mögött? A gyógyulás érdekében nem elég a tablettákat bekapkodva tüneti kezelésen átesni, teljesen át kell alakítanunk életünket annak a tükrében, hogy nemcsak fizikai testünk állapotán szeretnénk javítani, hanem a lelket és a szellemet is figyelembe vesszük a célunk eléréséért. Ebben a felfogásban a betegség csak következmény, és az alapok a helytelen gondolkodásban vannak, amelyeken sürgősen változtatnia kell annak, akinél már kialakult valamilyen betegség.

Folyamat

A gondolattól indul ki minden cselekvési folyamat; megjelenik egy gondolat, testünk vegetatívan felkészül a folytatásra (pulzus, vérnyomás–emelkedés); az idegi tevékenységen keresztül eljut az izmok aktiválásáig; cselekvés a folyamat vége; az ember ellenáll, elodázná a folyamatot; a test ösztönzésbe fog, hogy eljuttassa az embert a cselekvésig; ösztönzés lehet a fejfájás, rossz közérzet, étvágytalanság, vérnyomás–emelkedés, görcsök, balesetek, akut betegség.

 

Blog: francesca.romblog.ro