Friss hírek

2009.08.27. 16:21

INFLUENZA - A 34. héten az elõzõhöz képest harmadával kevesebb A(H1N1) fertõzést regisztráltak Magyarországon

<p>Az augusztus 23-ig tartó 34. héten 11 új influenzavírus okozta megbetegedést diagnosztizáltak Magyarországon, akik közül 3 szorult kórházi kezelésre - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) csütörtökön közzétett adataiból. Ezzel 149-re nõtt az eddigi, magyarországi újinfluenzás esetek száma.</p>

A legtöbb, 10 megbetegedés a korábbi hetekhez hasonlóan a Közép-magyarországi régióban fordult elõ, egy újinfluenzást jelentettek a Dél-dunántúli régióból. A jelentés alapján a legfiatalabb beteg 15, a legidõsebb pedig 48 éves volt. A 11 betegbõl 7 fõ a Szigetfesztiválon vett részt, közülük 4 külföldrõl érkezett. 2 megbetegedés egy hazánkba érkezett turistacsoport tagjai között fordult elõ, egy ember Magyarországon, egy nemzetközi jelentõségû eseményen vett részt, egy fõ pedig az USA-ban járt a lappangási idõben.

Az OEK összegzése szerint a 34. héten harmadával kevesebb volt az új esetek száma az elõzõ hetinél. A május óta regisztrált 149 újinfluenzás beteg közül összesen 30-at ápoltak kórházban, egy beteg meghalt. Az OEK jelentése szerint az adatok arra utalnak, hogy elsõsorban a Magyarországon lévõ külföldiek fertõzõdnek meg az új vírussal, továbbá azok betegedtek meg, akik külföldre utaztak, vagy külföldrõl hazatérõ betegekkel álltak kapcsolatban. A vírus széleskörû terjedése a hazai lakosság körében továbbra sem volt észlelhetõ.

Augusztus 10-e óta egyébként megváltozott a mintavétel rendje, így az úgynevezett sentinel orvosok által vizsgált influenzaszerû esetek mellett már csak a súlyos akut légúti fertõzés miatt kórházban ápolt, illetve elhunyt betegektõl, valamint a járványok kórokának felderítése céljából szükséges virológiai vizsgálatra mintát venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!