Megőrzik a Marschalkó-örökséget Ózdon

Akt.:
Megkezdődött Velence-telep felújításának a második üteme
Megkezdődött Velence-telep felújításának a második üteme - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – Megkezdődött Velence-telep felújításának a második üteme, az ingatlanokra közel kétszázmilliót fordíthat a város.

A helyi önkormányzat két lépcsőben nagyságrendileg 540 millió forintot költhet Velence-telep megújítására. Az 1925-ben átadott egykori gyári kolónia ma roma szegregátumnak számít, ám a hetekkel ezelőtt megkezdett rekonstrukciónak köszönhetően a rövidesen egyetlen lakhatatlan ingatlan sem marad a sajátos formatervezésű házak közül. A megkezdett felújítást személyesen tekintette meg Andrássy Balázs, a telepet tervező Marschalkó Béla unokája, aki meghatottan szólt a város törekvéseiről.

– Nagyon jó érzések kavarognak most bennem, jó látni, hogy nagyapám egyik kiemelkedően nagy művét nem hagyják veszni Ózdon – fogalmazott Andrássy Balázs, aki szintén építész. Marschalkó Béla annak idején semmilyen elismerést nem kapott, sőt a háború idején még a nyugdíjától is megfosztotta a kommunista diktatúra. Most viszont azt érzem, hogy az ózdi közösség kiharcolja a régi értékek megbecsülését, aminek rendkívül örülök. Életemben először két esztendeje jártam a nagyapám által megálmodott telepen, most pedig másodszor látogattam el ide. Biztos vagyok benne, hogy ezek a házak fennmaradnak, ennek a közösségnek pedig a céljait tovább tudja majd szolgálni.

Rehabilitáció fejlesztéssel

Az elkezdett munkával kapcsolatban dr. Bárdosné Dudás Viktória projektvezető elmondta: a telepfelszámolásnak két módja van: az egyik, hogy lebontják a házakat és kitelepítik a lakókat. A másik pedig – amit ebben az esetben Ózdon is alkalmaznak -, hogy az ingatlanok felújításával oly mértékben javítják az életfeltételeket, amivel a szegregátum visszakerül a városi szövetbe, előtérbe helyezve a család és a közösség szerepét.

Velence-telep Ózdnak az egyik legjelentősebb műemlékvédelmi területe – folytatta a projektmenedzser. – Az 1920-as években épült a Rimamurányi vasmű munkás lakótelepeként. Ezek a házak az akkori kor követelményeinek megfelelően lettek felszerelve, amely most már nyilván elavultnak számít. Szükségessé vált a rekonstrukció, ezért is koncentrálunk két projekttel is erre a területre. Azt szeretnénk, ha ez a városrész rövidesen visszanyerné a régi fényét és a régi jó hírét.
A kivitelezés hetekkel ezelőtt megkezdődött, az ütemezés szerint jövő nyárra befejeződhet a munka, addigra beköltözhető lakásokat kell produkálnia a felújítást végző vállalkozónak.

– Nem jó úton jár, aki dózerrel megy neki a problémának – tette hozzá az eseményen Fürjes Pál, Ózd polgármestere. – Mi úgy gondoljuk, hogy az építészeti örökségünket meg kell védeni. Az épületek statikailag még mindig tökéletesek, viszont a kor követelményeinek megfelelően kell átalakítanunk. Meggyőződésem, hogy ez a jövő, mindent el fogunk követni azért, hogy ez a kertesházas övezet ismét lakható és élhető része legyen a városnak.

ÉM-MEÓzd.
BOON.HU


hirdetés