Megbánta tettét és pénzbüntetést kapott az ózdi üzemvezető

Illusztráció
Illusztráció
Ózd – Az Ózdi Járásbíróság előkészítő ülésen 280.000.- forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a gépészeti üzemvezetői foglalkozástól azt a vádlottat, aki nem győződött meg a biztonságos munkavégzés feltételeiről, mielőtt beosztottainak utasítást adott a feladat elvégzésére.

A vádlott és a sértett mindketten egy ózdi gazdasági társaság alkalmazottai voltak. A vádlottnak karbantartási üzemvezetőként többek között az volt a feladata, hogy üzemzavar esetén megszervezze és irányítsa az üzemzavar elhárítási munkálatokat. A sértett hegesztőként dolgozott a vádlott közvetlen irányítása alatt.

2017. augusztusában egy munkafolyamatot megelőzően, illetve mielőtt a feladat végrehajtására utasítást adott, a vádlott nem győződött meg arról, hogy a védőkorlát azon az acél pódiumon, amelyen a sértettnek dolgoznia kellett, biztonságosan van-e rögzítve. A védőkorlát egyik eleme nem szabályosan csavarokkal, csupán egy vékony dróttal volt összekötözve, így amikor a sértett a korlátnak támaszkodott, az a helyéről kimozdult, a sértett pedig mintegy 6 méteres magasságból a pódiumról a kamra aljára zuhant és csigolyatörést szenvedett. A sérülés miatt a sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki.

Az előkészítő ülésen a vádlott bűnösségét elismerte, a tárgyalásról lemondott. Beismerő vallomását a bíróság elfogadta, és a 2018. július 1. napjától hatályos büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint nyomban ítéletet hozott. A vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélte. Enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott ezidáig nem volt büntetve, tettét megbánta.

ÉMÓzd.
BOON.HU


hirdetés