Laskával várták haza az elszármazottakat Arlón

Akt.:
Egész nap sütötték a laskát
Egész nap sütötték a laskát - © Fotó: ME
Arló – Ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 750. évfordulóját az Ózdhoz közeli Arló.

Kétnapos rendezvénnyel várta haza a településről elszármazott egykori családokat az elmúlt hétvégén Arló. A rendezvény ráadásul egy jeles évfordulóhoz is kapcsolódott: a község most ünnepli fennállásának 750. évfordulóját.

Nagyon jó érzés találkozni a régi kollégákkal, barátokkal.” Riz Gábor

A Suvadás Ligetben a krumplis laska és a közép­kori szakácskönyvekből készült ínyenc falatok kóstolásával kezdődött a program, majd dr. Vámos Istvánné polgármester asszony foglalta össze ünnepi köszöntőjében a rendezvény fontosságát, hangsúlyozva a helyi hagyományok őrzésének jelentőségét.

Múlt, jelen, jövő

– Legyünk büszkék arra, hogy arlóiak vagyunk. Településünk 750 éves múltja alatt számtalan hagyománnyal gazdagodtunk, ráadásul csodás környezet vesz minket körül. Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan fejlesztés történt településünkön. Korszerűsödött a közvilágításunk, megújultak buszmegállóink. Jelenleg pedig egy több milliárd forintos beruházás zajlik, mindannyiunk nagy örömére – fogalmazott a rendezvényen Arló polgármestere.

Az ünnepi rendezvényre Riz Gábor is ellátogatott. A térség országgyűlési képviselője egykor a helyi általános iskola testnevelőjeként több éven keresztül élt a településen családjával.

– Én mindig haza jövök ­Arlóba. Most is ezt érzem. ­Nagyon jó érzés találkozni a régi kollégákkal, barátokkal, fel­eleveníteni a közösen ­megélt élményeket és elbeszélgetni a napjainkban történtekről – jelentette ki Riz Gábor.

A tó partján több sátor alatt sütötték egész nap a laskát, a szabadtéri színpadon a délutáni órákban a helyi művészeti csoportok léptek fel, az első nap eseményeit Rácz Gergő és zenekarának koncertje zárta le.

Szentmise, hangverseny…

A 750 éves jubileum másnap, a római katolikus templomban megtartott hálaadó szentmisével folytatódott, Németh Szilárd orgonahangversenyével, valamint a Ghymes együttesből ismert Szarka Tamás és barátai élő koncertjével.

Az eseményen Arló testvér települései is képviseltették magukat: a felvidéki Beretke és a székelyföldi Korond delegációja is részt vett a Laskafesztiválon.

ÉM-ME


A jubileumi szentmisén
Arló - A község fennállásának 750. évfordulója alkalmából hálaadó ünnepi szentmisét celebrált Bárdos Krisztián római katolikus plébános. Ezt követően Vámos Istvánné dr. polgármesteri köszöntője, orgona hangverseny és koncert hangzott el. ÉM

Népdalkörök találkoztak Arlóban
Arló - Népdalkörök találkoztak Arlóban: a Suvadás Ligetben díszes népviseletben jelentek meg a csoportok, hogy ízelítőt adjanak abból a kultúrkincsből, amelyet évtizedek óta gondoznak. A rendezvényen a „Régi korok varrottasai” címet viselő kiállítás is helyet kapott, ami szintén a magyar kultúra...Ózd.
BOON.HU


hirdetés