Ha abban az ügyben nem is, de másban bűnösök a csernelyi zsarolók

Ebben a házban kellett élnie az anyának a lányával
Ebben a házban kellett élnie az anyának a lányával - © Fotó: police.hu
Miskolc – Másodfokon is döntés született a csernelyi zsarolás ügyében a törvényszéken.

Ítéletet hirdetett a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket az első fokon eljáró Ózdi Járásbíróság felmentett a zsarolás és kényszermunka vádja alól a csernelyi zsarolásként elhíresült ügy kapcsán.

Elvették jövedelmüket

A vád szerint a borsodi Cser­nelyben élő vádlottak kihasználták az általuk jól ismert anya és lánya nehéz helyzetét azzal, hogy miután a sértettek beköltöztek a vádlottak ingatlanába, elvették tőlük minden jövedelmüket, éheztették és munkára kényszerítették őket.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat felmentette a zsarolás és kényszermunka vádja alól azzal az indokkal, hogy az ügyészség nem bizonyította kellően bűnösségüket. A lefolytatott bizonyítás alapján megállapítható volt, hogy a sértettek 2012 év elejétől csaknem két évig éltek a csernelyi házban. Ezen időszak alatt teljes jövedelmüket átadták a vádlottaknak, elvégezték a ház körüli munkákat, melynek fejében lakhatást, élelmet, tűzifát és néhány ezer forintot kaptak. Nem nyert azonban bizonyítást, hogy a vádlottak bármikor is munkára kényszerítették volna a sértetteket, vagy erőszakkal vették volna rá őket valamire.

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottak bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása, míg a vádlottak bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így került másodfokra az ügy.

A törvényszék egyetértett azzal, hogy zsarolás és kényszermunka elkövetésében a vádlottak bűnössége nem állapítható meg. Ugyanakkor az I. rendű és a II. rendű vádlottak felelőssége más bűncselekmény elkövetésében megállapítható volt. A sértetteket arra kényszeríttették, hogy akaratuk ellenére menjenek el és kössenek meg egy olyan 24 havi hűségidős mobiltelefon-előfizetést, valamint gépjármű adásvételi szerződést, melyet valójában nem akartak.

Felfüggesztett börtön

A törvényszék az I. és II. rendű vádlottakat személyi szabadság megsértése miatt mondta ki bűnösnek. Az I. rendű vádlottat 1 év, míg a II. rendű vádlottat 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melyek végrehajtását felfüggesztette. A III. és IV. rendű vádlottak esetében helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

Az ítélet a III. és a IV. rendű vádlottak vonatkozásában jogerőre emelkedett. Az ügyész, valamint az I. és II. rendű vádlottak, védőjükkel együtt három nap gondolkodási időt tartottak fenn.

ÉM


Felmentették a zsarolással vádolt csernelyieket
Csernely, Ózd - Az Ózdi Járásbíróság nem találta bizonyítottnak az ügyész által előterjesztett vádat. Az Ózdi Járási Ügyészség vádirata szerint az ügyben vádlottként szereplő csernelyiek jól ismerték a településen nehéz körülmények között élő, önálló lakással nem rendelkező anyát és lányát. A két...

Kényszermunka Csernelyen
Csernely, Ózd - A rendőrség elfogott két férfit és két nőt, akik Csernelyen rabszolgasorban tartottak két asszonyt, akik évekig kényszermunkát végeztek tartóiknak. Kényszermunka és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárását az Ózdi Rendőrkapitányság O. Attila 41 é...Ózd.
BOON.HU


hirdetés