Bíróságok: járásról járásra

Akt.:
Illusztráció - Bíróságon
Illusztráció - Bíróságon
Miskolc – A bíróságok illetékességi területét a járások határvonalához igazították.

A július 1-jén életbe lépett módosítás számos megyénkbeli települést is érintett, így ettől az időponttól kezdődően több megyénkbeli település más járásbíróság illetékességi területéhez tartozik.

Rendezték a rendezetlent

A járásbíróságok illetékességi területét törvény rendezte 2010-ben. Ezt követően alakították ki a járások közigazgatási határait és ez országosan sok helyen eltért a bíróságok illetékességi területétől. A kormány döntése értelmében azonban a két illetékességi területnek fednie kell egymást. Mint Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke kérésünkre elmondta, a megyében volt, hogy egy település átlógott az egyik járásból a másik járásbíróság területére.

„Ilyen volt Muhi település, amely eddig bírósági szempontból Miskolchoz tartozott, de a változtatás által immár a Tiszaújvárosi Járásbírósághoz tartozik. Másik eset az abszolút rendezetlenség volt. A megyében két nagyobb változás történt. A Szikszói Járásbírósághoz tartozó, de az encsi járásban lévő tizenöt település július 1-je óta az Encsi Járásbírósághoz tartozik. A putnoki járás települései korábban részben a Kazincbarcikai, részben az Ózdi Járásbírósághoz tartoztak. Ezen is változtatni kellett, így már valamennyi putnoki járási település Ózdhoz tartozik bírósági szempontból. Ez tizennégy települést érint.”

A Miskolci Törvényszék honlapján (www.miskolci­torvenyszek.birosag.hu) részletesen megtalálható egyes megyénkbeli települések illetékességi felosztása.

ÉM-SZB


A változások

Encsi Járásbíróság
Abaújszántó, Alsógagy, Baktakék, Beret, Büttös, Csenyéte, Csobád, Detek, Felsődobsza, Felsőgagy, Gagyapáti, Golop, Kány, Keresztéte, Krasznokvajda, Litka, Perecse és Tállya települések az Encsi Járásbírósághoz kerültek át.Ózdi Járásbíróság
Aggtelek, Alsószuha, Dövény, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Imola, Jákfalva, Jósvafő, Kánó, Ragály, Szuhafő, Trizs, Zádorfalva és Zubogy települések az Ózdi Járásbírósághoz kerültek át.

Miskolci Járásbíróság
Köröm, Sóstófalva és Újcsanálos települések a Miskolci Járásbírósághoz kerültek át.

Tiszaújvárosi Járásbíróság
Muhi település a Tiszaújvárosi Járásbírósághoz került át.Ózd.
BOON.HU


hirdetés