Ózd hírei

2012.07.25. 08:58

A háttértanulmányok készülnek

Ózd - Európai Uniós támogatásban reménykednek a Manda-projekt kapcsán.

Ózd - Európai Uniós támogatásban reménykednek a Manda-projekt kapcsán.Az elmúlt hónapokban kevesebb szó esett az Ózdra is tervezett országos digitalizációs központról. A projekt nem állt meg, a háttérben a nagy volumenű és rendkívül összetett beruházás előkészítése zajlik. A tavaly év végén megkötött együttműködési megállapodások valamint szerződéskötések után a nagyon aprólékos és gondos tartalmi előkészítés zajlik. Ahhoz ugyanis, hogy a program megvalósulhasson az észak-borsodi városban, nagyon komoly háttértanulmányok szükségesek.

Kidolgozzák a részleteket

- Össze kell rakni azt a belső tartalmat, ami a napi működést is jelenti egy ilyen típusú intézmény esetében – tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési-képviselő. - Ki kell dolgozni, hogy miként lesz idegenforgalmi attrakció, hogyan néz majd ki a kulturális GPS, és hogyan lesz módszertani központ a közoktatás számára. A mögöttünk hagyott hónapokban ezeket a munkákat végezték el, amelynek már látszanak az eredményei. Rövidesen benyújtható pályázat formájában meg fogunk jelenni azokon az uniós színtereken, ahonnan támogatást remélünk.

Az országgyűlési-képviselő kifejtette: az előttünk álló években a remélt 6-700 új ózdi állás teljesen új arculatot kölcsönözhet majd a munkanélküliségtől sújtott településnek. Ózd idegenforgalmi szempontból is szeretne csatlakozni a projekthez, hiszen az Aggteleki és Bükki Nemzeti Park között helyezkedik el a város, ami a jövőben mindenképpen ki akarnak használni.

Minőségi változás

- A látogatóközpont a kohászat történetéhez fog kapcsolódni – folytatta Riz Gábor. – Ezen kívül külső attrakciókat is tervezünk, amelyek szintén idegenforgalmi látványosságként jelennek majd meg. Aggtelek és a Bükk között Ózd egy „megállóként” szeretne ebbe a körforgásba bekapcsolódni. Emellett a projekt kapcsán olyan minőségi munkahelyek jöhetnek majd létre, amely teljes arculatváltást eredményezhet az egykori kohászváros esetében. A korábbi nehézipari foglalkozások mellett egy újszerű, elsősorban a bölcsészethez kötődő szakmacsoport jelenhet meg. Ez pedig egyértelműen minőségi változást hozhat a térség társadalmi-szociális összetétele szempontjából.

-ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!