Ózd hírei

2012.01.10. 15:17

Nehéz feladat a területszerzés

Farkaslyuk - Az áramellátás biztosítása a legfontosabb a farkaslyuki bánya feltáró munkájának megkezdéséhez.

Farkaslyuk - Az áramellátás biztosítása a legfontosabb a farkaslyuki bánya feltáró munkájának megkezdéséhez.A márkushegyi bányamentők felmérése és pozitív helyzetjelentése után, nagyobb mozgást nem tapasztaltunk a farkaslyuki Gyűrky-tárna környékén. Mint ismert, az Ózdi Szénbányák Zrt. rendelkezik minden szükséges engedéllyel ahhoz, hogy a bányában kutató, feltáró munkát végezzen, a későbbi kitermelés érdekében. A viszonylagos csend ellenére a folyamat nem állt meg, sőt. A társaság vezérigazgatója folyamatosan tárgyal és a munka folytatásához szükséges feltételek előteremtésén dolgozik.

Nem bírnak az EL-CO-val

- Egyelőre nincs áramellátás a bányában, így pedig nem tudunk tovább lépni – fogalmazott Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – Az ünnepek előtti hónapokban és már az új esztendőben is azon dolgoztunk, hogy a munkálatokhoz szükséges területet „megszerezzük”. Többször tárgyaltunk a bánya főtárójának bejárata körül található területek tulajdonosával az EL-CO Zrt.-vel bizonyos részek megvásárlásáról, vagy bérbevételéről. Az álláspontok nagyon távol állnak egymástól, jelenleg kevés esélyt látok arra, hogy megállapodjunk. Nem titok, hogy a köztünk lévő jelentős ár-értékbeli eltérés miatt húzódott el az egyezség.

Molnár György szerint akkor sincs katasztrófa, ha megrekednek az egyeztetések, mint mondta: erre az eshetőségre kidolgoztak egy minden szempontból reális, úgynevezett B-tervet. Erről és a projekt jelenlegi állásáról január második felében egy fórumon tájékoztatják majd a lakosságot és a sajtót.

Külföldi beszerzések

A befektetőnek egyébként az is nehézséget okoz, hogy későbbi termeléshez szükséges közlekedési eszközöket, és a működéshez kapcsolódó egyéb berendezéseket is roppant nehéz beszerezni.

- Néhány nappal ezelőtt Szlovákiában jártunk, de egy németországi utat is tervezünk – folytatta Molnár György. – Síneket, mozdonyokat, csilléket is vásárolnunk kell, hogy érdemben elkezdhessük a munkát. Ez jelenleg Magyarországon szinte lehetetlen feladat, mert a bányászat megszüntetésével együtt a kapcsolódó iparágak is leálltak. Nincs más választásunk, minthogy a környező országokban nézzünk szét, és onnan szerezzük be mindazt, amire szükségünk van. A nehézségektől függetlenül azonban továbbra is bizakodóak vagyunk. Tartom, amit korábban mondtam, hogy 1.5 éven belül szeretnénk megkezdeni a termelést, a farkaslyuki bányaüzem megnyitásának 100 éves évfordulójára – 2014 tavasza -, pedig egy stabilan beállt, folyamatos bányászatot kívánunk megteremteni.

– ME - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!