Oxigénpalack robbanása okozhatta a lyukat az ausztrál gépen

Felrobbant oxigénpalack miatt lyukadhatott ki annak az ausztrál repülőgépnek a törzse, amelyik pénteken hajtott végre kényszerleszállást Manilában – közölték vasárnap a majdnem katasztrófával végződött esetet vizsgáló ausztrál repülésbiztonsági szakemberek. A nyomozók kizárták a terrortámadás lehetőségét, és repülésbiztonsági esetként kezelik az ügyet.

Nincsen bizonyíték arra, hogy terrortámadás történt – közölte az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal nyomozója újságírók előtt Manilában, hozzátéve, hogy a fülöp-szigeteki kutyák nem szagoltak ki robbanóanyagra utaló nyomokat a lyuk környékén. Neville Blyth elmondta, hogy eltűnt a gépen lévő egyik biztonsági oxigénpalack, amelyik vészhelyzet esetén látná el az utasteret oxigénnel. A nyomozó ugyanakkor hozzátette: egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy annak felrobbanása miatt keletkezett a háromméteres lyuk a gép törzsén.

Nagyjából azon a helyen ahol a lyuk keletkezett, két oxigénpalack is volt a gépen – közölte az ausztrál polgári repülésbiztonsági hatóság szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Peter Gibson elmondta, hogy az eset okait vizsgáló nyomozók a hiányzó oxigénpalackra koncentrálnak. A nyomozás első eredményeit két-három nap múlva hozzák nyilvánosságra, míg az előzetes jelentésére két-három hónapot kell várni.

Az ausztrál Qantas légitársaság Londonból indult Boeing 747-ese egy Hong Kong-i megállót követően Melbourne felé tartott, amikor az utasok egy robbanást hallottak, majd hirtelen lecsökkent a légnyomás az utastérben. Az utasok által dicsért pilótáknak hatezer méteres magasságcsökkenés után sikerült stabilizálni a gépet, és Manilában hajtottak végre kényszerleszállást. A fedélzeten lévő 365 ember közül senki sem sérült meg.

Közben a Qantas bejelentette, hogy elővigyázatosságból átvizsgálják összes Boeing 747-esükön az érintett oxigénpalackokat. A légitársaságnak harminc darab 747-400-asa, és négy darab 747-300-asa van.