Oxigénhiány vagy mérgezés? – Tömeges halpusztulás Zalamerenyén

Mázsaszám pusztulnak a halak Zalamerenye tavában, a víz felszínén lebegő tetemeket naponta többször is lehalásztatja a település önkormányzata. A helybeliek attól tartanak, hogy a halpusztulást nem oxigénhiány és nem betegség, hanem szándékos mérgezés okozza. A tó közvetlen összeköttetésben van a Kis-Balatonnal.

Egy hete kezdődött a tömeges halpusztulás, a tetemeket konténerbe gyűjtik. Zalamerenye polgármestere, Ódor László szerint 10-11 mázsa halat telepítettek a tóba az elmúlt években, ennek jelentős része elpusztult, pontos számot nem tudott mondani.

A tó egy gáton keresztül közvetlen összeköttetésben van a Kis-Balatonnal, ezért a víz útját rögtön elzárták, amikor észrevették a halpusztulást. A szakemberek oxigénhiányra gyanakodnak, a helybeliek viszont mérgezésre, mert a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt sok vita van mostanában a tó körül.

Tändler Bernhard néhány éve vásárolt házat a településen, a nyarakat Zalamerenyén tölti a családjával. Korábban horgászott is a tavon, de ezt – pont a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt – a közelmúltban megtiltotta az önkormányzat Az osztrák férfinek fogalma sincs, hogy jutott-e méreg a Kis-Balatonba, de szerinte Zalamerenyén az összes hal kipusztult. Látta, hogy az elmúlt héten minden nap legalább 3-5 ezer tetemet vettek ki a vízből. Az osztrák férfi mindenesetre értesítette a Greenpeace-t, és a környezetvédőknek fotókat is küldött a halpusztulásról.

Közben a vízügyi hatóság is keresi a halpusztulás okát. A vízmintákat Győrben elemzik, a vizsgálat eredménye a jövő hét elejére várható. Addig a gátat mindenképp zárva tartják, hogy az esetleges szennyezés ne juthasson el a Kis-Balatonba.