Helyi közélet

2009.05.01. 09:43

Vegyünk használtat, de nézzük meg, hogy milyet!

<p>Miskolc - Az ember mindig azt fontolgatja, hogyan tudna<br /> sp&#243;rolni &#8211; fogalmazott T&#243;th Tibor, a<br /> T&#243;th Aut&#243;iskola tulajdonosa, amikor<br /> aut&#243;z&#225;ssal kapcsolatos<br /> takar&#233;koss&#225;gi tippeket k&#233;rt&#252;nk<br /> t&#337;le.</p>

Az ember mindig azt fontolgatja, hogyan tudna spórolni – fogalmazott Tóth Tibor, a Tóth Autóiskola tulajdonosa, amikor autózással kapcsolatos takarékossági tippeket kértünk tőle. – Szinte naponta szembesülünk az üzemanyag problémájával. Én ott szeretek tankolni, ahol az ár és a minőség is megfelelő. Ez pedig most a bevásárlóközpontok benzinkútjairól mondható el, itt 10–15 forinttal is olcsóbb az üzemanyag, mint más kutaknál. Nem érdemes bizonytalan eredetű benzint az autónkba tölteni – figyelmeztetett Tóth Tibor –, mert amennyit esetleg nyerünk az áron, annyit veszítünk azzal, hogy tönkretesszük autónk motorját.

Ne pörgessük túl!

Hogyan vezessünk, hogy a drága benzinből minél kevesebb fogyjon? – tudakoltuk szakértőnktől. Tóth Tibor a következőket ajánlotta: városban a megengedett sebességnek megfelelően vezessünk! A piros lámpánál, ha hosszasan kell várakozni, érdemes leállítani a motort. Közepes kihúzatás után váltsunk sebességet, és ne pörgessük túl a motort. Ilyen vezetési stílussal akár 2 literrel is kevesebbet fogyaszt autónk, mint egyébként.

Mit tegyünk, ha most akarunk autót vásárolni? – kérdeztük. Tóth Tibor szerint érdemes 2–3 éves használt autót vásárolni, mert ezek műszaki állapota még kiváló, viszont 30–40 százalékkal is olcsóbbak, mint az újak. Ügyelni kell azonban arra, hogy csak olyan kereskedésben vásároljunk, ahol bevizsgálják a járműveket, erről tanúsítványt is adnak, és bizonyos időre garanciát. Vigyáznunk kell azonban a céges autókkal, mert ezek 2–3 év alatt leamortizálódnak.

Figyeljük meg, mennyire kopott az jármű kormánya, a pedálgumija és a sebességváltója. Ezek mind árulkodó jelei lehetnek, hogy mennyi kilométert futott az autó. A kilométerórából ugyanis ezt nem mindig lehet megtudni, hívta fel a figyelmet szakértőnk, aki megtoldotta azzal, hogy néhány megbízható, jó fogyasztású márkát ajánlott: Volkswagen, Toyota, Honda, Opel és Ford.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában