Óvodapedagógust küldtek a némettanár értékelésére

Sok gond és panasz nehezíti a pedagógusok munkáját az iskolákban
Sok gond és panasz nehezíti a pedagógusok munkáját az iskolákban
Miskolc – A pedagógusok értékelése körül nincs minden rendben, mondják az érdekvédők.

Egyre több panasz érkezik a pedagógusoktól, a szakszervezetek képviselői csak sorolják és sorolják a problémákat. Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke úgy fogalmaz, megyeszerte szinte minden iskolából özönlenek a panaszok. A pedagógusok például nehezen viselik óraszámuk megnövekedését és a kötelező bent tartózkodást.

Mindenki stresszel

Sok baj van az értékelés és minősítés rendszerével is. Az csak az egyik probléma, hogy a pedagógusok nem tudják feltölteni a portfóliójukat a rendszer hibája vagy túlterheltsége miatt. Nagyobb baj, hogy szintén a rendszer hibája miatt olyan is előfordult, hogy óvodapedagógust küldtek középiskolai némettanárt ellenőrizni.

A minősítések és ellenőrzések miatt egyébként mindenki stresszel, mert ha az illető pedagógus nem kapja meg a megfelelő pontszámot, akkor csak évek múlva kerülhet magasabb kategóriába. Arról nem is beszélve, hogy a szakértők és a szakfelügyelők közé nemcsak elismert pedagógusok kerültek, hanem olyanok is, akik szakmailag gyengébbek, mint az, akit értékelnek, sorolja a megyei elnök, majd újabb gonddal folytatja: nem egy iskola jelezte, hogy a téli szünet előtti utolsó napokban megy a pedagógusokhoz a szakfelügyelő, pedig köztudott, hogy az utolsó nap már karácsonyi ünnepséget tartanak az iskolákban, rövidített órákkal. Ha viszont nem történik meg a pedagógus értékelése ebben az évben, akkor januártól nem kaphat magasabb fizetést.

A szakfelügyelők ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy nem fizetik ki nekik az útiköltséget, pedig a megye több iskolájában kell értékelniük, ami állandó utazással jár.

Nincs elég

Hasonló tapasztalatai vannak a PSZ Miskolc Városi Szervezete titkárának, Béres Ildikónak is. Neki azt jelezték a pedagógusok, hogy feltöltötték a portfóliójukat, várják a szakértőt, hogy minősítse őket, de nem jön, mert nincsenek elegen. Így a pedagógusok eleshetnek a magasabb kategóriától és bértől.

Újabb gond, hogy a szakfelügyelők kevesebb óraszámban tanítanak az iskolákban, mint kollégáik, de az órák helyettesítésére az intézmények nem vehetnek föl pedagógust, a helyettesítést iskolán belül kell megoldaniuk.

– Ha egy iskolában csak három szakfelügyelő van, akkor még kezelhető a probléma, de van olyan iskola is, ahol a tantestület egyharmada szakfelügyelő. Ott vajon hogy lehet ezt megoldani? – teszi föl a kérdést a városi titkár.

Hozzátette: felháborító az is, hogy az iskolák bármit kérdeznek a fenntartótól, a Klik-től, nem kapnak választ se levélben, se e-mailben, se telefonon. Így aztán sokszor az sem derül ki, hogy a Klik tud-e egyáltalán a pedagógusok problémáiról.

– Hegyi Erika –

„Ez aztán érthetetlen”

Történt még egy furcsa dolog az iskolákban, mondta az Észak-Magyarországnak Béres Ildikó. Az iskolatitkárok arról számoltak be, hogy nekik kellett ellen­őrizniük, melyik pedagógus hány napig volt novemberben táppénzen, holott nekik erre nincs is jogosultságuk. A munkaügyeket és a bérügyeket Miskolcon az intézményműködtető MKMK végzi, az érdekvédő nem érti, hogy a Klik miért nem velük egyeztet.