Friss hírek

2010.07.22. 08:43

Elfogadta Obama legfelsőbb bírósági jelöltjét a szenátusi bizottság

<p>Elfogadta kedden Barack Obama amerikai elnök jelöltjét a legfelsőbb bíróság megüresedett helyére az amerikai szenátus igazságszolgáltatási biztossága. Ezzel már csak a szenátus áldása kell ahhoz, hogy Elena Kagan legyen az alkotmánybíróság szerepét is betöltő, rendkívül nagy hatalommal rendelkező amerikai legfelsőbb bíróság történetének negyedik női bírája.</p>

Az amerikai szenátus igazságszolgáltatási bizottsága 13 igen és 6 nem szavazattal fogadta el Elena Kagan jelölését a legfelsőbb bíróságba. Csak egy republikánus szenátor csatlakozott a demokrata politikusokhoz, akik egyhangúlag támogatták a demokrata Barack Obama elnök jelöltjét.

A demokraták most abban bíznak, hogy a szenátus még az augusztusi kongresszusi szünet előtt szavaz a jelöltről. Mivel a demokratáknak, a velük szavazó két független szenátorral együtt 58 szavazata van a százfős szenátusban, szinte teljesen biztos, hogy meglesz az Elena Kagan megválasztásához szükséges ötven szavazat. A republikánusok pedig nem mutatták jelét annak, hogy az obstrukció eszközével akarnák megakadályozni Kagan jelölését.

Elena Kagan úgy lehet az Egyesült Államok legfelsőbb bírája, hogy sosem dolgozott bíróként. Korábban legfőbb államügyész-helyettesként képviselte az Obama-kormányt a legfelsőbb bíróság előtt. Ő lehet a negyedik nő a legfelsőbb bíróságon. Ha megválasztják, egyszerre három nő lesz a testületben.

Az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmánybíróságként is működik, és döntéseinek messze ható következményei vannak a precedenseken alapuló amerikai bíráskodásra. A nagy hatalmú bírákat az amerikai elnök jelöli, és a kinevezés egy életre szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!