OVB: október 4-én lesz időközi parlamenti képviselő-választás Pécsett

Október 4-re tűzték ki az újabb időközi parlamenti képviselő-választás első fordulóját Pécsett. Ha ez érvénytelen vagy eredménytelen lesz, a második fordulót két héttel később, október 18-án tartják meg – így döntött az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén.

Pécsett két időközi választás is érvénytelen volt az elmúlt időszakban, nem tudták megválasztani a körzet országgyűlési képviselőjét. Az első forduló június 7-én volt, de a részvétel nem érte el a minimálisan szükséges 50 százalékot. A második fordulót június 21-én rendezték meg. Ekkor már mindössze 25 százalékos részvételre lett volna szükség, de a szavazók csak alig több mint 17 százaléka voksolt.

Az időközi országgyűlési képviselő-választásra Pécs 3. számú egyéni választókerületében azért van szükség, mert a körzet korábbi parlamenti képviselője, Toller László 2006. június 19-én súlyos autóbalesetet szenvedett, és azóta úgynevezett éber kómában van. A szocialista politikust a Szigetvári Városi Bíróság idén január 21-én nem jogerősen cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte, az erről szóló határozat február 12-én jogerőre emelkedett.