OVB: nem állnak presztízsharcban senkivel

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem áll semmiféle presztízsharcban semmilyen döntéshozó testülettel. Így reagált az OVB elnöke a Fidesz azon vádjaira, miszerint presztízsharcban állnának az Alkotmánybírósággal (AB) a népszavazási kérdések ügyében.

Szigeti Péter, az OVB elnöke a Független Hírügynökségnek eljutatott közleményében úgy fogalmaz, hogy ismét egy olyan kísérletet lehetett hallani, melyben pártpolitikusok megpróbálják befolyásolni közjogi döntéshozó testületek munkáját és kétségbe vonják döntéseit. Az elnök szerint azonban fontos látni, hogy a pártoknak taktikai elgondolásaik vannak, míg a döntéshozó testületek a jogrend szerint cselekszenek.

Szigeti Péter közleményében leszögezi, hogy az OVB a népszavazási kérdések hitelesíthetőségéhez az Alkotmány rendelkezéseit, a népszavazási törvényt és a vonatkozó AB határozatok alapján dönt.

A Fidesz korábban úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy az OVB a népszavazás ügyében preszízsharcot vív az Alkotmánybírósággal (Ab). Az ellenzéki párt szerint ez látszik abból, hogy miután például a tandíjjal kapcsolatos népszavazási kérdés ügyében az AB új eljárásra kötelezte az OVB-t, az ismét elutasította azt.
Szerdán pedig a Fidesz alelnöke lemondásra szólította fel Szigeti Pétert mert álláspontja szerint a testület vezetője nem tud eleget tenni feladatának, a pártatlanság és az elfogulatlanság követelményének. Varga Mihály azt mondta: Szigeti Péter Gyurcsány Ferenc kormányfő “embere”, mert minden eszközzel gátolja a Fidesz népszavazási kezdeményezését.