OVB – Elutasították a Fidesz-KDNP újabb népszavazási kezdeményezéseit

Az Országos Választási Bizottság elutasította szerdán a Fidesz-KDNP újabb népszavazási kezdeményezését a vizitdíjjal valamint a kórházi napidíjjal kapcsolatban. Az indokok között szerepelt egyebek mellett az, hogy a két kérdés érinti a következő évek költségvetéseit valamint az Egészségbiztosítási Alapot, illetve burkolt alkotmánymódosítás található a megfogalmazott kérdések szövegében. A testület 5:2 arányban döntött az elutasítás mellett mindkét esetben.

A Fidesz-KDNP tavaly ősszel bejelentett hét népszavazási kezdeményezéséből a tandíj ügyét több másikkal együtt még novemberben elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB). Ezt követően az ellenzéki pártok az Alkotmánybíróságnál (AB) támadták meg a döntést.

A taláros testület márciusi döntése értelmében a nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak felelőssége kérdésében biztosan nem lesz népszavazás. A Fidesz által kezdeményezett 7 kérdésből háromban biztosan tarthatnak referendumot: a patikán kívüli gyógyszerárusítás, a termőföld és a kórházak állami tulajdonban tartása kapcsán. Az AB pedig a tandíj és a vizitdíj ügyében új eljárásra kötelezte a választási bizottságot.

Az OVB március végén utasította el a Fidesz-KDNP tandíjról szóló népszavazási kezdeményezését. Az indoklás szerint egyrészt ez szerepel az idei költségvetésben, és így nem lehet róla referendumot tartani, másrészt az erre irányuló népszavazás kivonná a tandíjat a parlament hatásköréből, amely burkolt alkotmánymódosítást jelentene.

Az ellenzéki frakciószövetség márciusban úgy fogalmazta újra a vizitdíjjal kapcsolatos kérdését, hogy a népszavazás eredménye, a döntést a követő év januárjától lépjen életbe, így már biztosan nem érintené az adott évi költségvetést. Emellett új beadványt is megfogalmazott az ellenzék a kórházi napidíjjal kapcsolatban, ezekről döntött szerdán az Országos Választási Bizottság.

A Fidesz-KDNP csütörtökön reagál az OVB szerdai döntéseire, illetve csütörtökön döntenek a további lépésekről.