Helyi közélet

2012.04.13. 15:14

Egy rendelet, ami létezik is, meg nem is?

Miskolc - A város megbüntetné azt, aki a miskolcpont.hu domain nevet használja. De mi alapján?

Miskolc - A város megbüntetné azt, aki a miskolcpont.hu domain nevet használja. De mi alapján?

Aki megnyitja a miskolcpont.hu honlapot, csak egy üres oldalt talál. A honlap ugyanis - egyelőre - nem azt takarja, amit várunk, azaz nem a város új kedvezménykártyájáról ad felvilágosítást. Azért nem, mert a domain név nem a városé. Egy Kft. egyszer megvette, a város szerint ezzel szabályt sértett, ezért 30 ezer forintra büntetné. Egy olyan rendeletre hivatkozva, ami nem is létezik. Illetve létezik egy 94-es, amely szabályozza a város névhasználatát, de ez a domain nevekre nem terjed ki. Éppen ezért - legalábbis a napirend előterjesztője ezzel indokolta - került volna a márciusi testületi ülés elé egy javaslat, amely a város nevének elektronikus használatát szabályozta volna. Az előterjesztő szerint ugyanis: a korábbi rendelet nem tér ki erre. Végül a javaslatot nem vették napirendre. Azzal indokolták, további előkészítést igényel. Egy, a lapunk által megkérdezett szakértő is így gondolta, egészen pontosan úgy, Miskolc nem szabályozhatja a világhálót, hiszen egy helyi rendelet, csupán helyi szinten érvényes.

Ingyen adta volna

De térjünk vissza a ME-GA Kft. esetéhez...ez a cég vásárolta meg februárban a miskolcpont.hu domain nevet. Molnár Gábor, a cég tulajdonosa elmesélte: "Február elején vásároltam meg, azzal a céllal, hogy indítok egy honlapot, ahol Miskolc kulturális eseményeit, programjait összegyűjtöm az olvasóknak. Végül ez a Facebookon valósult meg, így a domain nevet nem is használtam. Majd két magáncég elkezdett érdeklődni a név után, e-mailben jelezték, ők megvásárolnák. De miután hallottam a kártyával kapcsolatos közgyűlési döntésről, felhívtam Czinkné Sztán Anikót, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetőjét, és felajánlottam neki, hogy ingyen a városnak adom a nevet. Durván utasítottak vissza. Majd úgy döntöttem, az egyik jelentkező cégnek mégis eladom a nevet. Azóta - ha jól tudom - velük tárgyal a város a megvásárlásról. Én pedig megkaptam a büntetést...." Molnár Gábor azt is elmondta: bíróságra viszi az ügyet, olyan szabályozás ugyanis, ami alapján őt megbüntették nem is létezik. A szabálysértést a következőkkel indokolták: a cég előzetes engedély nélkül regisztráltatta a miskolcpont.hu nevet. Majd hivatkoznak a 94-es rendelet szövegére...

Végülis milyen rendelet alapján kell szabálysértést fizetni? – erről kérdeztük az önkormányzatot. Miklós Béláné, a hatósági osztály vezetője válaszolt: „A város nevének használatáról szóló 94-es önkormányzati rendelet egyik bekezdése alapján. Ebben szerepel: „Aki a város nevét megnevezésében vagy egyéb módon engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérően használja...szabálysértést követ el és 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."

ÉM-NSZR


További kérdéseink, és a válaszok:

A korábbi, a 94-es rendelet ezek szerint kiterjed az elektronikus használatra, a jegyző ugyanis a márciusi előterjesztést azzal indokolta, azért szükséges, mert a korábbi nem szabályozza a városné elektronikus használatát? 

Miklós Béláné: „Kiterjed. A 1994-es rendelet kiegészítése, pontosítása lett volna a következő rendelet, amit végül azért vettek le a napirendről, mert további egyeztetésre van szükség.”

Molnár Gábor elmondta, ő felajánlotta Czinkné Sztán Anikónak, hogy ingyen átadja a domain nevet a városnak, nem éltek ezzel a lehtőséggel. Most tárgyal valakivel a város, hogy pénzért megvegye. Igaz ez?

Czinkné Sztán Anikó: „A ME-GA Kft. tulajdonosa telefonon hívott. Valóban felajánlotta, hogy átadja, ha pénzzel támogatjuk az ő zenei közhasznú egyesületüket. Arról szó sem volt, hogy visszaadják, vagy átadják nekünk ingyenesen! A másik variáció az volt, hogy megengedik nekünk, hogy az ő oldalukon ott legyen a bannerünk, és majd ők átirányítják a látogatókat ezen keresztül a mi oldalunkra. Addig nem volt semmi az oldalon, amíg meg nem hirdették a Mikolcpont-kártya indulását. Ahogy a kártya indulását beharangozták azonnal felrakták a regisztrációt és megtévesztették a látogatókat. Ezt követően egyeztettünk a szabálysértés ügyében a jogi osztállyal, és a vonatkozó rendelet értelmében lett kiküldve a felszólítás.”

Azt is megtudtuk, a domain név azóta a Miskolc Holding Zrt. tulajdonába került.


Miskolc – A Miskolc név elektronikusan is engedélyköteles lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában