Ötven éve érettségiztek Miskolcon

A találkozó résztvevői
A találkozó résztvevői - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Nemrég tartották a Kossuth gimnázium 1968-ban érettségizett diákjainak találkozóját.

A Miskolci Kossuth Gimnázium 1968-ban végzett IV. a osztálya érettségiző létszáma – a korra jellemző módon – 45 volt. Sajnos, az eltelt 50 év alatt nyolc osztálytársunk halálával kevesebben lettünk – számolt be a találkozóról lapunknak az egyik osztálytárs, Laczkó Sándor András. Elmondta, az évfordulón virágot helyeztek el sírjaiknál és mécsest gyújtottak emlékükre.

„A találkozót a Deszkatemetőben kezdtük, az osztályfőnökünk, Béres László tanár úr sírjánál. Az egyik osztálytársunk Iváncsy Balázs címzetes kanonok, érseki tanácsos tartott megemlékezést”.

A találkozó a Kossuth gimnáziumban, a régi osztálytermükben folytatódott, tanáraik közül öten, Béres Lászlóné, Podhorányi Györgyné, Kázár Istvánné, Panyi János, dr. Szádeczki Zoltán vett részt a jubileumi osztályfőnöki órán.

Két emberöltő

„Az osztály megjelent létszáma 31 fő volt. Nagy örömmel hallgattuk meg a rövid beszámolókat úgy a tanáraink, mint az osztálytársaink részéről, két emberöltőnyi időszak eseményeivel lettünk gazdagabbak” – írja Laczkó Sándor András. Az iskolai esemény után az osztály és a hozzátartozók felvonultak a Szentléleki Vendégházba, ahol kötetlenebb formában folytatódott a találkozó. Az osztály tagjai Borsod megye minden részéből érkeztek, de az évek alatt Egerbe, Győrbe, Veszprémbe, Abasárba, sőt Svájcba is költöztek egypáran közülük.

„Mindig szóba kerül a gimnázium szellemisége, amely mély nyomot hagyott bennünk. Ahogy az egyik osztálytársunk fogalmazta, az iskola rejtélyes, titkos energiával töltött fel minket, amely, hála Istennek, nem fogy el belőlünk az évek folyamán”.

– ÉM –


Az osztály névsora

Barna Ágnes, Barna Irén, Bojtár István, Budai János, Csizmadia László, Deli Deutschmann László, Fekete Imre, Geley Gábor, Héry Zsolt, Iváncsy Balázs, Jósvay Etelka, Kalidai Ilona, Kárpáti Zoltán, Király Károly, Kiss Lenke, Koritár Anna, Kovács László, Laczkó Sándor, Miskolczi Katalin, Molnár Mária, Palla Mária, Papp Zoltán, Petró Gábor, Rácz Sándor, Szabó András, Szabó Ibolya, Szabó Magdolna, Szuromi János, Timkó Ilona, Trenycsényi Klára, Varga Tamás.