Helyi közélet

2013.01.25. 16:36

Kiosztották a pedagógusok Kossuth-díját!

„Boldog gyerekből lesz boldog felnőtt, és boldog felnőttekből boldog ország” A pedagógus életpálya modell – egyáltalán az oktatás kérdésköre – manapság viták és politikai csatározások kereszttüzében áll.

„Boldog gyerekből lesz boldog felnőtt, és boldog felnőttekből boldog ország” A pedagógus életpálya modell – egyáltalán az oktatás kérdésköre – manapság viták és politikai csatározások kereszttüzében áll.

Kevés olyan alkalom van, amikor a tanítók-tanárok munkáját méltóképpen elismerik. A hétfői nap különleges alkalom volt a nemzet napszámosainak: az Apáczai Kiadó Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Esztergályos Jenő által 2003-ban alapított Genius Apáczai Diploma Díj (a Pedagógusok Kossuth–díja) és a 2006-ban alapított Szakértői és Szaktanácsadói Comenius Díj 2012-2013. évi pályázatainak nyertesei vehették át elismerésüket az Apáczai Kiadó Budapesti Székházában. Azok a tanítók, tanárok, igazgatók, szaktanácsadók, pedagógusok pályázhattak, akik élethivatásuknak tekintik a tanítást és a gyermeknevelést.

Tegnap egy ország izgult értük, ma egy ország büszke rájuk: ők a jók között is a legjobbak. A megyénk és a régió jóval az országos átlag felett képviseltette magát: Szabolcs Szatmár Bereg megyében 1 Genius arany, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1 Comenius ezüst, valamint 1 Genius ezüst és 1 Genius bronz, Hajdú-Bihar megyében pedig 1 Genius bronz kitüntetés talált gazdára.

A díjátadó ünnepségen jelen volt Szakál Ferenc Pál főosztályvezető, az EMMI Közoktatási Fejlesztési Főosztályának vezetője, valamint Eckler Gergely, a Comitment Zrt. vezérigazgatója.

Genius Apáczai Diploma Díj

Az Apáczai Kiadó Kft. 10. alkalommal hirdette meg a Genius Apáczai Diploma Díj arany, ezüst és bronz fokozatát a velük járó 500-500, 400-400 és 300-300 ezer forinttal 5-5 arra érdemes kiváló pedagógusnak, akinek legalább 20 éves tanítási gyakorlatuk van. A Genius Apáczai Diploma Díj rendkívül magas erkölcsi elismerést jelent. A pályázatra felterjesztett kollégáknak nevelési elveik és gyakorlatuk Móra Ferenc gyönyörű mondatát követi: „A szeretet az élet.” Tanítványaik szeretik szüleiket, testvéreiket; tisztelik, megbecsülik nevelőiket; tevékenyen részt vesznek az állatok és növények védelmében. Tanulóikat felkészítik a korszerű európai közösségi gondolatok befogadására, hogy mindig és mindenütt arra törekednünk, hogy egyéni boldogulásunk mellett nemzetünket, hazánkat szolgáljuk szakmai és sporteredményeinkkel egyaránt.

Tanulóit megóvja az értéktelen, felszínes, tartalmatlan, talmi dolgoktól, káros szenvedélyektől, helyette a felebaráti szeretetet, toleranciát, a nálunknál gyengébbek segítését, támogatását mélyítik el nevelési elveikkel. Kapcsolatot teremtenek a határainkon túl élő magyar iskolák nevelőivel, tanulói közösségével, és cselekvően részt vesznek édes anyanyelvünk ápolásában. Tanítványaikat nemzeti identitásunk megtartására, magyarságtudatunk megőrzésére nevelik. Oktatási és nevelési gyakorlatukban a gyermekek érdekeit tartják elsődlegesnek.

Genius Apáczai Diploma Díjban részesültek:

Ezüst fokozat:

Jankóné Jónás Zsuzsa, a bogácsi Bükkalja Általános Iskola tanítója

Bronz fokozat:

Dózsa Lászlóné a miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola igazgatója

Szakértői és Szaktanácsadói Comenius Díj

Ez a díj a szakértők és szaktanácsadók pedagógiai munkájának erkölcsi és anyagi elismerése. 1 -1 arany, ezüst és bronz fokozatban, 500 ezer, 400 ezer és 300 ezer forint pénzjutalommal került odaítélésre.

A díjazottak pedagógiailag emelt szinten képzett szakértők, minimum 10 éves iskolai és legalább 5 éves szakértői, szaktanácsadói gyakorlattal rendelkeznek. Szakértői, szaktanácsadói munkájukkal az Apáczai Kiadó Kft. tankönyv-ismertetési, tankönyvfejlesztési munkáját segítik. Munkájukban alkalmazzák a minőségfejlesztés elveit és gyakorlatát. A nevelés-oktatás szolgálatában a gyerekek érdekeit tartják elsődlegesnek. Mentori tanúsítvánnyal rendelkeznek, és ezt aktívan hasznosítják. Az Apáczai Kiadó Kft. szakmai, módszertani munkájában tevékenyen részt vállalnak. Rendszeresen publikálnak.

Szakértői Szaktanácsadói Comenius Díjat kaptak:

Ezüst fokozat:

Szatmári Melinda Vilma, a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója

Valamennyi díjazott mottója lehetne Apáczai Csere János időt álló kijelentése:

”...azok közül, akik tanulmányaikban a magyar ifjúságot elő tudják segíteni, én a legkisebb, de azok közül, akik elő akarják segíteni, a legnagyobb vagyok.”

- Kiss Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában