Nagyvilág

2010.06.03. 11:14

Németországba szállították a túladagolt ausztrál katonát

<p>A németországi amerikai katonai bázison ápolják azt az ausztrál kommandóst, akire pénteken találtak rá kómás állapotban egy dél-afganisztáni katonai barakkban.</p>

A csak "D közlegényként" emlegetett férfi szobájában egy gyógyszeres fiolát és fehér port is találtak. Ez utóbbit egyelőre nem analizálták - mondta az ausztrál hadsereg egyik parancsnoka. Angus Houston marsall hozzátette, hogy nem találtak semmit, ami alapján tudni lehetne, hogy a fehér por okozta, vagy "csak" hozzájárult a katona állapotához.


A parancsnok ugyanakkor elárulta, hogy mind a 300 Afganisztánban szolgáló kommandóst drogtesztnek vetik alá, és a katonai rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. Houston szerint a hivatalis nyomozásnak ki kell derítenie azt is, hogy a katonák hogyan juthatnak kábítószerekhez, és hogy kell-e valamit változtatni pszichológiai felkészítésükön.

"D közlegény"-t - akinek állapota súlyos és teljes felépülése "bizonytalan" - egyébként bátor és nagyon profi katonának írták le, aki már hat éve szolgál, és ez volt harmadik afganisztáni küldetése.

Ausztrália összesen 1550 katonát állomásoztat Afganisztánban. Többségüket a déli Uruzgan tartományban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!