Öttusa-vb – Kovács döntős, Cseh éppen lecsúszott a fináléról

  Gyuricza Róbert, az MTI különtudósítója jelenti: Róma, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – A kombinált számban nyújtott nagyszerű teljesítményével bejutott a római öttusa-világbajnokság női versenyének döntőjébe Kovács Sarolta. A selejtező A csoportjának másik magyarja, az egyéni induló Cseh Krisztina éppen lemaradt a fináléról.

A tavaly világbajnoki ezüstérmes Kovács számára rémálomszerűen kezdődött a nap, a vívás során első 12 párharcát elvesztette, így szinte hihetetlen mélységből kellett megkezdenie a visszakapaszkodást. Jó idő elteltével nyert néhány asszót, de az utolsó háromban megint kikapott. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a hatodik győzelem után – szinte magának – megjegyezte, még egy kell, és akkor meglesz a döntőbe jutás. Az újabb tus nem jött össze, végül így is sikerült kiharcolni a továbbjutást. Kovács 6 győzelemmel és 18 vereséggel fejezte be a vívást, 648 pontjával utolsó előtti, azaz 24. volt az úszás előtt.
Az egyéni induló Cseh mindeközben jól mozgott a pástokon, 17 győzelmet aratott és csak hét vereséget szenvedett el, 1000 pontjával holtversenyben a második helyen állt.
Az úszásban már jobban ment Kovács Saroltának, olyannyira, hogy 2:10.46 perces eredménnyel megnyerte a számot. Ezzel együtt is azonban csak a 18. volt a kombinált verseny előtt, a döntőbe kerüléshez pedig az első 12 között kellett végezni. Cseh viszont negyedikként vághatott neki a lövészetekkel megszakított 3000 méteres futásnak. Ő az úszásban ugyan csak a 17. legjobb időt érte el, 2:23.20-szal, de a vívásban kiharcolt élcsoportos helyét így is meg tudta őrizni.
Kovács aztán remekül lőtt, az első és az utolsó sorozatát hibátlanul teljesítette, a középsőben pedig három lövést rontott, de ezzel együtt is gyors volt, így minden alkalommal előrébb került, és még jól is futott. Már az első lövészet után továbbjutást érő pozícióba került, végül kilencedikként ért célba.
“Minden rossz összejött délelőtt: gyengén vívtam és még szerencsém sem volt. Olyan is akadt, hogy későn vettem észre, hogy nem +szól+ a fegyverem. Ezután arra gondoltam, hogy mindig csak a következő feladatra szabad koncentrálnom. Először megnyertem az úszást, majd senkivel sem törődve lőttem és futottam. Csak magamra figyeltem, arra, hogy jók legyenek a sorozataim” – mondta az MTI-nek a nagyon fáradt Kovács a számítógépes lőlap tanulmányozása után.
Cseh is jól lőtt, de a futásban nem tudta felvenni a versenyt az üldözőkkel, így a 13. helyen célba érve kiesett.
A 77 fős selejtezős mezőnyt a szervezők három részre osztották. A B-ben Tóth Adrienn és Gyenesei Leila szerepel, a C-ben nincs magyar.