Öttusa-vb – Három magyar a női döntőben, teljes a csapat

Róma, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Teljes magyar csapat szerepelhet a római öttusa-világbajnokság női versenyének szombati döntőjében, miután Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Gyenesei Leila továbbjutott a csütörtöki selejtezőből. Az egyéni induló Cseh Krisztina kiesett.

A kvalifikációs küzdelmekre a szervezők három részre osztották a 77 fős mezőnyt, mindegyikből az első tizenkettő lépett tovább. Az A csoportban a tavaly vb-ezüstérmes Kovács Sarolta ráijesztett a küldöttségre, 18 vereség mellett mindössze hat győzelmet aratott vívásban, a folytatásban viszont remekelt: előbb megnyerte az úszást, majd kiváló lövészetekkel, jó futással feltornázta magát a döntősök közé. A vívás után 24., az úszást követően 18. volt, végül kilencedikként futott a célba. Éppen lecsúszott a fináléról Cseh Krisztina, aki ezer pontot vívott, jól úszott, a kombinált szám utolsó futókörében azonban nem bírta maga mögött tartani közvetlen üldözőit.

A B csoportban Gyenesei Leila reggel a leggyorsabb volt az uszodában, s az elmúlt évben Eb-ezüstérmes Tóth Adrienn is az élcsoportban végzett, majd jó vívással erősítették meg a helyüket. A lövészetes futásnak ötödikként, illetve hatodikként vágtak neki, végül egymás mellett beérve a hatodik és a hetedik helyen fejezték be a napot.

“Nehezen indult a nap az A csoportban, Saci egészen ijesztő kezdéssel lepett meg minket. A vívás második felében valamit javult, de így is tőle szokatlan minimális eredményt hozott össze – értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Emiatt arra kényszerült, hogy nagyon odategye magát az úszásban és a kombinált számban. Ugyanitt Kriszta jól vívott, jól is úszott, az utolsó futókörben azonban éppen kiszorult a döntőből. A B csoportban Adrienn és Leila végig kiegyensúlyozottan teljesített, Leila középső lövészetét leszámítva nem volt gödör. A lényeg, hogy a három csapattag kiharcolta a továbbjutást, ezzel teljesítette a feladatát, ott van a csapat a döntőben.”

Pénteken a férfiak selejtezőjét bonyolítják le, többek között Marosi Ádámmal, Kasza Róberttel és Demeter Bencével.

– MTI –