Otthontalan állatokról emlékezett meg a világ

A kutyák is igénylik a szeretetet
A kutyák is igénylik a szeretetet
Miskolc – A múlt héten ünnepeltük a Hontalan Állatok Világnapját.

Naponta rengeteg segítségkérő felhívás érkezik a közösségi oldalakon keresztül a kidobott, elhagyott, megkínzott háziállatok sorsa kapcsán. Az amerikai International Society for Animal Rights (ISAR) szervezet kezdeményezte 1992-ben, hogy augusztus harmadik szombatját a Hontalan Állatok Világnapjává nyilvánítsák, amelyet később augusztus 16-ára tettek át. A javaslat célja az volt, hogy a jeles nap felhívja a figyelmet az otthon nélküli kutyák, macskák és más házi kedvencek megoldatlan problémájára és a fajok háziasításához kapcsolódó emberi felelősségre, amelyet sokszor Saint Exupery A kis hercegéből jól ismert mondattal indítanak az útjára: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Örökbefogadás és ivartalanítás

Kisállat rovatunkban minden héten bemutatjuk egy állatvédő szervezet vagy menhely munkáját. Ők és más névtelen hősök azok, akik a legtöbbet tesznek a gazdátlan állatok sorsának jobbra fordulásáért. Sokan elmondták közülük, hogy a kóbor állatok nagy számát az ivartalanítás népszerűsítésével, örökbefogadással és a menhelyek számának növelésével lehetne csökkenteni, de összességében is szemléletváltásra lenne szükség hazánkban e téren. A tenyésztőktől kapott ismeretekkel felvértezve pedig olvasóink nagyobb biztonsággal válhatnak felelős gazdikká.

Tudatosan

Lényeges, hogy tudatosan döntsünk arról, képesek vagyunk-e egy háziállat gondozására, nevelésére, tudjuk-e vállalni az ezzel járó kötelezettségeket. Ha pedig saját kedvenc tartására nincs lehetőségünk, akkor az állatvédő szervezetek támogatásával tehetünk sokat az ügyért.

ÉM-DA


Gazdit keresünk

Minden héten bemutatunk néhány örökbefogadásra váró/vágyó kutyust, hogy segítsük az -összetalálkozásukat az álomgazdival. Ezen a héten a Miskolci Állategészségügyi Telep lakóiból mutatunk be hármat. Valamennyien veszettség elleni védőoltással, féregtelenítéssel és SPOT-ON cseppekkel ellátva kerülnek az új gazdihoz. Az örökbefogadás költsége: 8 000 forint (veszettségi oltás+mikrochip ára). Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: 46/345-103, vagy 70/333-6625.

byron-egesz-kicsi-meg-csak-ket-honaposByron egész kicsi, még csak két hónapos kan kutyus, de már egy hónapja a menhely gondozóira szorul, mert elveszítette az otthonát. Szőrében a fekete és a zsemleszín keveredik, testfelépítése egy kis német juhászra emlékeztet, de bizonyos, hogy keverék, ezért még bármi lehet belőle, jellemének alakulása pedig az újdonsült gazdi nevelésén múlik.

mano-negyeves-keverek-nosteny-aki-aproManó négyéves keverék, nőstény, aki apró termetével, rövid lábaival már nem fog nagyobbra nőni. Ha valaki szereti a tacskószerű ebeket, vagy nincs sok helye a kutyatartásra, annak ideális házi kedvenc lehet, akár lakásban is. A menhelyen egy hónapja várja hűséges gazdáját, aki életre szólóan választaná társául.

maci-haromeves-nagyobb-testalkatu-nemetMaci hároméves, nagyobb testalkatú, német juhászra emlékeztető, hím kutya, aki egy kertes ház őrzésére lenne a legalkalmasabb. Bár jelleme barátságos, de külseje miatt könnyen elijeszthetné a nemkívánatos betolakodókat. A gyepmesteri telepen egy hónapja keresi szerető családját és szívesen megszolgálná a gondoskodást új otthonában.