Friss hírek

2008.12.10. 12:42

RMDSZ-közeli alapítványokat vizsgál a román korrupcióellenes ügyészség

<p>Négy, az RMDSZ-hez közel álló alapítvány pénzügyei kapcsán indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A Communitas, a Progress, az Iskola és a Jakabbfy Elemér alapítványokkal kapcsolatos kivizsgálásokról az Evenimentul Zilei számol be szerdai lapszámában. A lap szerint ez a négy szervezet a megengedettnél nagyobb összegeket számolt el RMDSZ politikusoknak.</p>

Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke megerősítette: az ügyészség a szervezet több dokumentumát is bekérette. "Vizsgálatok zajlanak, ennél többet azonban én sem tudok - magyarázta Takács - a dokumentumokat igénylő kérésből sem derül ki mi a vizsgálat oka." A szervezet elnöke - aki egyben az RMDSZ kampányfőnöke volt a parlamenti választások idején - azt sérelmezte, hogy az ügyészség kérését épp a választások előtt kapták kézhez. Az 1998-ban alapított Communitas-t 2005-ig egyébként Markó Béla vezette. Az alapítvány kezelte az erdélyi magyar közösség számára elkülönített költségvetési támogatásokat.

Nagy Zsolt, a Progress Alapítvány vezetője - volt kommunikációs miniszter - nem tud a vizsgálatokról, állítása szerint már évek óta nem foglalkozik a szervezet napi ügyeivel. "Nem tudom mi köze lehet az ügyészségnek egy olyan szervezethez, amely kormánypénzeket nem kezel" - fejtette ki. "A Progresshez november közepén érkezett az ügyészség felszólítása, melyben a pénzügyi forrásokat megnevező és az összegek elköltési módozatát bizonyító dokumentumokat kérték" - nyilatkozta Szép Gyula, a magyar igazolványokat kibocsátó irodákat is működtető alapítvány alelnöke. Hozzátette: mivel rengeteg papírról van szó, arra kérte az ügyészeket, hogy maguk jöjjenek a Progress székhelyére, ne kelljen kamionnal szállítani azokat" - magyarázta.

Székely István politológus, a Jakabffy Elemér Alapítvány vezetője nyilatkozata szerint az igényelt dokumentumokat már továbbították a DNA-hoz. A szervezet könyvtárat működtet, ő adja ki ugyanakkor a Magyar Kisebbség című folyóiratot is. Székely egyébként a magyar igazolványokat kibocsátó tájékoztatóirodák hálózatának vezetője.

Az ügyészségi vizsgálat negyedik érintettje, az Iskola Alapítvány a magyar státustörvényben megszabott oktatási-nevelési és taneszköz támogatások folyósítását végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!