OTP-lista: "falurombolás"

OTP-lista: "falurombolás"
Miskolc, Budapest - Az OTP feketelistáján a megye 126 települése. Ezzel az utolsó esélyük is elveszett? A szakember szerint: igen…

Mint arról már beszámoltunk, az OTP kockázatcsökkentő lépésének köszönhetően az országban közel 400, a megyében 126 település ingatlanjai nem szolgálhatnak hitelek fedezeteként. A szakember szerint ezzel a lépéssel a kistelepülések utolsó esélye is elveszett.
Milyen gazdasági és társadalmi következményei lehetnek a pénzügyi válság miatt kialakult banki szigorításoknak? Kérdésünkre G. Fekete Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatási Központja Észak-magyarországi Osztályának vezetője úgy válaszolt: a listán szereplő települések a kilábalásnak az utolsó esélyét egy az egyben elvesztették. Mint fogalmazott, ezeknek a falvaknak eddig sem volt önerejük, de ezek után azoktól is elvették a lehetőséget, akik akartak valamit tenni felemelkedésük érdekében.

Falurombolás

– Amikor falurombolásról beszélünk, akkor ez az intézkedés is épp ebbe a körbe tartozik – hangsúlyozta a szakember. – Konzerválódik a hátrányos helyzet, amiből szinte lehetetlen lesz kikerülni.
Segíthetnek–e az elmaradott térségeket támogató uniós pénzek? – kérdeztük. G. Fekete Éva úgy látja, épp a hitelfelvétel szigorítása miatt előfordulhat, hogy ezektől is elesnek a kistelepülések. Mint mondta, az uniós pénzek elnyeréséhez is önerő kell, vagy ha 100 százalékos a finanszírozás, akkor is csak utólag kapják meg a pénzt a pályázók. Tehát a hitelre mindenképpen szükség lenne. Mégpedig az ingatlanfedezetűre, hiszen a falvak ingatlanjaikon kívül szinte semmilyen értékkel nem rendelkeznek. Aggasztó az is, hogy a hátrányos helyzetű településekre ezután nem költöznek majd olyanok, akik tenni szeretnének valamit a falvakért, akár valamilyen vállalkozás indításával, munkahelyteremtéssel, tette hozzá a szakember. Pedig az emberek cseréjére, új energiára lenne szükség ezeken a településeken, de ezek után még azok is elköltöznek majd onnan, akik a felemelkedést tartották szem előtt.

Panasz után

Megkerestük Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy megkérdezzük tőle, nem tartja-e alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak az OTP intézkedését. Ő azonban a titkárnője által üzente, hogy nem vizsgálja az ügyet, ő maga nem is kezdeményezi. Ha azonban panasz érkezik hozzá az OTP feketelistájával kapcsolatban, akkor elindulhat a vizsgálat.
Kerestük az Egyenlő Bánásmód Hatóság és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztályának illetékeseit, de elfoglaltságuk miatt eddig még nem tudtak nyilatkozni.

Példa nélküli

A Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Szervezete felemeli szavát a hiteltől megfosztott kistelepülések ház és lakástulajdonosai érdekeinek védelmében. Azonnali lépéseket vár a társadalmi szervezet a kormánytól, a megyei önkormányzatoktól. A társadalmi szervezet elnöksége kifogásolja a hitelezésből most kizárt települések elmaradottságát okozó területfejlesztési gyengeségeket. Gyimesi Ferencné elnök nem tartja meglepőnek, hogy az át nem gondolt döntések sorozata ilyen végeredményre vezetett, és az OTP bejelentését példa nélkülinek nevezte. Ellehetetlenülés miatt ezután várhatóan kiürülnek a kis falvak, mert hitel nélkül a fiatalok nem tudnak szülőhelyükön családot alapítani, hangsúlyozta.
Vidéken élő háztulajdonosok, ingatlantulajdonosok észrevételeit, javaslatait fogadják a következő e-mail címen: lee-magyarorszag01@vipmail.hu

Kérdéseink voltak

Az OTP Bank sajtóosztályára küldtük alábbi kérdéseinket, de onnan csak a már megjelent hivatalos közleményük érkezett.
– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hátrányos helyzetű településeken hány embernek van olyan hitele, aminek ingatlan a fedezete?
– Milyen összegben vettek föl ilyen hitelt az emberek?
– Miért nem maradtak az egyéni (de esetleg szigorúbb) elbírálásnál? Most egy luxusingatlan sem lehet fedezet csak azért  mert hátrányos helyzetű településen áll?

– Önöknek van az egész országra kiterjedő értékbecslésük, hogy így döntöttek a 400 település ingatlanjairól?

– Nem tartják alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak az intézkedést?
– Az OTP-nek vannak rossz tapasztalatai a hátrányos településeken élők hitelfizetési szokásairól?

Előzmény: