Helyi közélet

2016.01.12. 07:58

Science: biztosan visszafizetünk

Miskolc - Költségvetési csalás miatt folyik nyomozás a miskolci Scien­ce Múzeum ügyében.

Miskolc - Költségvetési csalás miatt folyik nyomozás a miskolci Scien­ce Múzeum ügyében.

Dr. Kriza Ákos polgármester még 2014 augusztusában tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Science-ügyben. Erről azonban csak azután értesült a közvélemény, miután tavaly szeptemberben a polgármester bejelentette, elállnak a projekt megvalósításától. A feljelentés dátuma azért is érdekes, mert tavaly márciusban az egyik ellenzéki önkormányzati képviselő kérdésére a testületi ülésen – erről lapunk is beszámolt – a polgármester még kijelentette, a képviselők valószínűleg év végén megkapják a meghívót a múzeum megnyitójára, azaz addigra elkészül a beruházás.

Miért folytatták?

Vajon miért folytatta a beruházást a város a feljelentés után is – kérdeztük meg a Városházát. Koczák Szilvia szóvivő erre a következőt válaszolta: „A 2010-ben megválasztott városvezetés a korábban megkezdett projektek esetében is – felülvizsgálatot követően – azok befejezésére és az előző városvezetés súlyos szakmai hibáinak kijavítására törekedett a város érdekeinek megfelelően. A feljelentés megtétele és a projekt befejezése közötti időszakra ugyanez vonatkozik”.

A projekt több önkormányzati cikluson nyúlik át. Még Káli Sándor polgármestersége idején indult, 2009-ben elnyerték a pályázatot, 2010 nyarán meghirdették a közbeszerzést a kivitelezésre, de a kiválasztott céggel már az új városvezetés írta alá a szerződést, majd 2011-ben elkezdődött a munka. A feljelentés azonban nem irányul célzottan egy időszakra sem. Ahogy a szóvivő nyilatkozta: „A polgármester a feljelentést ismeretlen tettes ellen tette. Az illetékes hatóságok feladata a felelősség vizsgálata, így az eljárások lezárásáig arról nyilatkozni felelőtlenség lenne”.

Vissza kell fizetni

Miskolcnak egyébként miután elállt a projekt megvalósításától – vissza kell fizetnie az eddig felvett pénzt. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) részletfizetési kedvezményt kért a városvezetés. Az önkormányzattól megtudtuk: ezt az EMMI jóváhagyta, a megállapodást november 5-én írták alá. E szerint 12 hónap alatt szükséges a kötelezettséget rendezni. Összeget nem tudtunk meg az önkormányzattól, érdeklődésünkre pedig a minisztérium azt mondta, kérdezzük a miskolci hivatalt. Így továbbra is csak találgatni lehet, hogy 1,5 milliárd és 2 milliárd forint közötti a vissza­fizetendő összeg.

ÉM-NSZR


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A nyomozás érdekeire tekintettel még „titkolóznak” a NAV pénzügyi nyomozói. tovább »

Miskolc - Dr. Kriza Ákos szeretné kideríteni, mi történt pontosan a beruházás során. tovább »

Science Múzeum már biztos nem lesz Miskolcon. Szeptemberben eldőlt, a város eláll a megvalósítástól, és ezzel együtt persze visszafizetési kötelezettsége is van. Hogy egészen pontosan mennyi, nem tudni, talán 1,5 milliárd forint. És azért nem tudni, és azért talán, mert az egykor szebb napokat látott egyetemi fűtőmű épülete egyelőre a Titkok Múzeumaként működik. Szántó Rita jegyzete. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában