Helyi közélet

2011.09.22. 13:44

Jegyzet: A túlzások elkerülése végett

<em>A köznapi értelemben vett túlkompenzáció, amikor valamilyen gyengéjét, hibáját igyekszik kiegyensúlyozni az adott személy a szervezet védekező reakciójához tartozik</em>. <strong>Pap Gyula jegyzete.</strong>

A köznapi értelemben vett túlkompenzáció, amikor valamilyen gyengéjét, hibáját igyekszik kiegyensúlyozni az adott személy a szervezet védekező reakciójához tartozik. Pap Gyula jegyzete. Az analógiát a politikai döntésekre alkalmazva, a görcsös irtózás a hibák beismerésétől is vezethet hasonló „tünetekhez”. Például az egykulcsos adó bevezetésének meglehetősen széles tömegekre gyakorolt negatív hatását dicséretesen igyekszik a kormányzat javítani, a kisebb siker miatt ismételten nekirugaszkodva. Ám az újabb próbálkozások - ÁFA, minimálbér emelés, szolidaritási adó - hatásait nem csak a megrögzött szkeptikusok kérdőjelezik meg, az adott összefüggésben érintett réteg se akarja érteni „mi a dolga”. Lehet, persze, hogy a kulcsok és érvényességi határok ügyes „sakkozásával” ki lehet hozni a hiánycél közeli értéket, de félő, hogy ennek az ára egy felpörgő infláció, a keresetek vásárlóértékének bezuhanása lenne.

Az pedig vélhetően senki nem szeretné, ha egy szélesebb csoport - a legnagyobb türelem és empátia mellett, akár szavazataival - „túlreagálná” ezt a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában