Öt ország, négyszáz versenyző, kétszázhuszonkét díjátadás Miskolcon

Csaknem négyszáz versenyzőt várnak Miskolcra
Csaknem négyszáz versenyzőt várnak Miskolcra - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Huszonkét klub tagjait várják a szombaton és vasárnap Miskolcon sorra kerülő úszó­versenyre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetség és a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. november 26–27-én a Kemény Dénes uszodában rendezi a XXII. Testvérvárosok Kupája nemzetközi úszóversenyt, amely egyben a XXIX. Bitskey Zoltán emlékverseny is lesz. Szombaton 9 óra 50 perckor nyitják meg a viadalt, a számok pedig mindkét napon 10 órától követik majd egymást.

Megemlékezések

A rangos eseményen megemlékeznek Vígh Józsefről, Delneky Miklósról, Pászti Csabáról és Kriston Orsolyáról is. A Testvérvárosok Kupája 1988-ban még olyan volt, mint egy városi bajnokság, utána érkeztek a kassaiak, majd a csúcsot nyolc ország sportolóinak részvétele jelentette. Ezúttal a magyarok mellett szlovákok, finnek, lengyelek és romániaiak versenyeznek, szinte minden számban és korosztályban. A jövő évi viadalokra való felkészülés jegyében kétszázhuszonkét rajtot rendeznek, a mezőny tagjai az 50 méterestől az 1500 méteres számokig mérik össze tudásukat. A szervezőmunka még folyik: kedden délig huszonkét klub háromszázharmincöt hazai sportolóját nevezték (jelentkezni ma délig lehet), ezt a számot egészítik ki négyszázra a külföldiek. Még egy imponáló szám: ezerhétszázhetvennégy rajt lesz a két napon. Az újabb sikeres rendezés pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy jövőre, pályázati úton, Miskolc kapja meg az országos gyermekbajnokság lebonyolításának jogát.

Megértést kérnek

A létesítmény vezetője a két nap alatt megértést kér a nagyközönségtől, ugyanis ilyen esetekben nagyon nehéz összehangolni az úszók, a klubok és a sportolni vágyók igényét, miközben figyelembe kell venni az edzésidőket és a pályabeosztásokat is. Kérik a sportolni vágyó lakosokat, hogy legyenek megértéssel: ezúttal vasárnap 17 órától használhatják csak az uszodát.

A békétlenségnek az úszósport látja majd a kárát

Az úszósportban ismét fellángolt a vita, néhány versenyző nekiesett a szövetség elnökének, elnökségének, a cirkuszba pedig funkcióban lévők és körön kívüliek, egykori klasszisok és laikusok egyaránt beleütik az orrukat. A sajtótájékoztatón jelen lévőket arra kértük, hogy mondják el véleményüket a kialakult helyzetről. Deák-Bárdos Mihály, a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője leszögezte: a sportban bizonyos értelemben csak a diktatúra vezet eredményre, ugyanis a versenyzők nem diktálhatnak, nekik az a dolguk, hogy teljesítsenek. Hölcz Péter, a megyei úszószövetség főtitkára elmondta: szinte semmilyen információjuk sincs a háttérben zajló eseményekről. Az tény, hogy ennyi pénz a sportágban soha nem volt, mint most, így a válogatott versenyzők és a klubok nyugodt körülmények között dolgozhatnak és ennek kivívása az országos szövetség érdeme is. Hosszú Katinka például az idén 18 millió forintot kapott versenyzésre és ez az összeg természetesen nem tartalmazza eredményességi juttatását. Szabó László, a Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy „egyesek” veszik maguknak a bátorságot ahhoz, hogy kikürtöljék: kit látnának szívesen az elnöki és a szövetségi kapitányi tisztségben, holott az előbbiről a közgyűlésen kell dönteni, utóbbit pedig az elnökség nevezi ki.

ÉM-KT