OÉT: nincs megállapodás a bértárgyaláson

A szakszervezetek tisztában vannak a gazdaság teherbíró képességével, ezért “nehéz szívvel” azt ajánlják, hogy jövőre a minimálbér 79,5 ezer forint legyen, a szakmunkás bérminimum 97,5 ezer, amivel nem teljesül az az eredeti igényük, hogy reálveszteség ne érje a munkavállalókat – hangzott ez az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A munkaadók 77,4, illetve 93,2 ezer forintra emelnék a minimális béreket. Az országos bérajánlás az érdekvédők szerint 4,5-6,5 százalék emelés legyen; a munkaadók egy később meghatározandó kedvezményezett jövedelmi rétegnek adnának 3-4 százalékkal többet. Végül nem született megállapodás, egy hét múlva folytatják.

Nem született megállapodás az OÉT-ben, mert noha közeledtek egymáshoz a két oldal által megajánlott összegek, a távolság túl nagy maradt. A szakszervezetek szerint akkor nem érné veszteség az alkalmazottakat, ha a minimálbér 80,881 ezer forint lenne, a garantált bérminimum (szakmunkás bérminimum) 97,5 ezer. Ez volt a szakszervezetek eredeti törekvése, mert a 2011-es adótörvények miatt a munkavállalók 88 százaléka több ezer forint veszteséget szenvedne el havonta.

De – mint Pataky Péter MSZOSZ-elnök elmondta – tisztában vannak a gazdaság teherbíró képességével, ezért “nehéz szívvel” ajánlják a 79,5 ezer, illetve a 96,5 ezer forintot. Az országos bérajánlásra pedig 4,5-6,5 százalékot indítványoznak. A munkáltatók 77,4 ezer, illetve 93,2 ezer forintot tartottak elfogadhatónak. A bérajánlásban változtatást indítványoznak, egy később meghatározandó jövedelmi rétegnek szóló, arra fókuszáló 3-4 százalékos béremeléssel. Ez nem zárja ki az ezen körön kívüliekre kiterjesztést.

Szünet után a munkaadók 77,7 ezres minimálbért és 93,6 ezres szakmunkás bérminimumot ajánlottak. A szakszervezetek azonban nem tudtak új ajánlattal előállni, ezért kezdeményezésükre egy héttel elnapolták a bértárgyalást. Akkor ők a megállapodás szándékával jönnek vissza – mondta Pataky Péter.